Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Највећи српски авион, ербас А330 „Никола Тесла“, долетео је вечерас из Кине са највећом пошиљком помоћи за Србију: медицинским апаратима, заштитином опремом и кинеским експертима, а лично га је дочекао председник Србије Александар Вучић.

Пилоти су кроз прозоре кокпита истакли кинеску и српску заставу и махали њима у одговор на добродошлицу домаћина.

То је до сада највећа пошиљка медицинске помоћи за Србију у борби против коронавируса, коју је послао председник Кине Си Ђипинг.

Помоћ из Кине договорена је захваљујући личном ангажману председника Србије Вучића, преноси Танјуг.

На пакетима медицинске помоћи која је стигла из Кине исписано је, на кинсеком језику и ћирилици – „Челични пријатељи, делимо и добро и зло, уз срце на чијој једној половини је застава Србије, а на другој застава Кине“.

У Србију је, како је раније најављено, са медицинским тимом допутовало шест врхунских епидемиолога из подручцја Вухана у Кини који је био најпогођенији корона вирусом и њихово искуство биће од великог значаја за лекаре у Србији.

Иначе, још један авион Ер Србије, ербас А320, полетео је јутрос у 6. 15 за Шангај по другу туру помоћи.

Кинески председник Си је у писму, које је јуче примио председник Србије Вучић, поручио да Кина подржава напоре Србије у борби против корона вируса и да ће јој пружати материјалну и медицинску помоћ, обезбедити подршку у набавци неопходне робе у Кини, као и стручну помоћ.

Председник Србије је претходно позвао Сија да помогне Србији, а Вучићев апел је у Кини видело око 500 милиона људи.

Аплауз епидемиолозима из Кине

Авионом који је вечерас долетео из Кине у Београд стигло је шест најеминентнијих кинеских епидемиолога, који су на писту изашли са масакама, а вишеминутним аплаузом су их дочекали председник Александар Вучић и чланови Владе.

Испред авиона организован је свечани дочек уз заставе две земље, а председник Вучић поздравио се са кинеским лекарима на примерен начин лактовима.

Међу члановима Владе били су министар здравља Златибор Лончар, министар финансија Синиша Мали, министар одбране Александар Вулин, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Међу окупљенима који су дочекали кинески авион била је и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Вучић: Хвала Сију, Комунистичкој партији и кинеском народу

Председник Србије Алекснадар Вучић захвалио је вечерас кинеском председнику Си Ђинпингу, Комунистичкој партији Кине и кинеском народу на медицинској помоћи која је стигла у Србију.

Вучић је на аеродрому Никола Тесла по доласку првог авиона из Кине истакао да је ово све бесплатна помоћ и велика подршка Кине.

„Чекам Сија у Србији и дочекаће га стотине хиљада људи“, поручио је Вучић.

Вучић је изразио задовољство и што Србија има авионе А 330 и А 320 којима оволика помоћ може да се допреми.

Обраћање кинеске амбасадорке Чен Бо

Амбасадорка Чен Бо је рекла да Кина и Србија деле добро и зло. Подсетила је да је Кина добила помоћ Србије када се суочавала са изазовом ширења вируса и да је спремна да упути сада помоћ Србији.

Указала је да су стигли материјал и медицинска опрема, као и медицински стручњаци.

“Они су се повукли из прве линије фронта борбе Кине против вируса и кренули ка Србији на ново ратиште”, рекла је Чан Бо.

Додала је дас се свет налази у најтежим тренуцима и да Ковид-19 представља непријатеља целог човечанства.

“Ми смо заједно, јаки и са пријатељима ћемо се борити до коначне победе”, поручила је амбасадорка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here