Mesto za reklamu

07.09.2021.

Адвокат Азем Власи поручио је да очекивану церемонију увођења у трон српског патријарха Порфирија не би требало одржати у Пећкој патријаршији, како се то по традицији симболично чини, већ предлаже да то буде у Храму Светог Саве у Београду.

   Власи оцењује да је „Српска православна црква инструмент власти у Србији, о чему сведоче и последња дешавања у Црној Гори“, где је, како каже, од устоличења митрополита Јоаникија уместо верске церемоније направљен политички догађај, преноси Косово онлајн

„С обзиром на политичку улогу коју игра СПЦ боље би било да се та церемонија обави у храму Светог Саве у Београду него на Косову, као што је било много боље да се церемонија устоличења митрополита Јоаникија обавила у храму у Подгорици него на Цетињу. Дакле, нема разлога да буде забране од стране косовске власти, али то ће подстаћи и подићи тензије, а никакву помиритељску улогу неће имати”, закључује Власи.

Последњи догађаји у Црној Гори су, према мишљењу Власија, изразили велике поделе које постоје у овој земљи, а које нису добре ни за стабилност саме Црне Горе, а ни за односе у суседству.

„„Црногорска јавност је огорчена на чињеницу да Српска православна црква тамо више игра политичку улогу, она негира државност Црне Горе, њихов национални идентитет и наравно да то подстиче незадовољство код Црногораца. Мислим да је много боље да се црква врати својој функцији, као верска заједница, а не као политичка институција. То је изазвало велики раскол између државног руководства Србије и црногорског етничког корпуса, без обзира што премијер и један потпредседник владе са албанским именом покушавају да играју улогу која им је наметнута, јер та влада је производ парламентарне већине од једног гласа у Црној Гори, аминована је од стране покојног митрополита Амфилохија, а то иритира већинску Црну Гору”, наводи Власи.

Он не оспорава значај Српске православне цркве, али истовремено подсећа на опсег њеног деловања.

„Улога цркве би требала бити помиритељска, а не да свађа људе. Не знам која је то верска церемонија где попови певају песме ‘Да се војска на Косово врати‘, то нас подсећа на нешто што смо видели пре 30-ак година, што је наслутило многа зла која су се после и десила. То је изазвало, сасвим оправдано незадовољство и на Косову код Албанаца, Српска православна црква се на тај начин показује више као инструмент власти Србије, него као верска заједница, која треба да делује смирујуће, да не подстиче и не подгрева поделе, већ напротив”, истиче Власи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here