Mesto za reklamu

25.01.2019.

Амбасада САД у Приштини огласила се данас први пут након састанка амбасадора Филипа Коснета и косовског премијера Рамуша Харадинаја, на ком се наводно дискутовало о захтеву САД да Косово укине одлуку о таксама на увоз робе из Србије и БиХ, а после ког је Харадинај изјавио да таксе „могу остати заувек“.

Како преноси „Коссев“, у кратком саопштењу је изнето неколико јасних порука, међу главнима је да су дијалог и свеобухватни споразум стратешки циљ САД и да ометање тока интереса не може проћи без последица по билатералне односе САД и Косова.

Саопштењем се даје подршка ЕУ у процесу дијалога, јавност се подсећа и на поруку из писма америчког председника Доналда Трампа, који је косовске политичаре позвао да говоре заједничким гласом и позвао све стране да се суздрже од акција које би штетиле дијалогу.

Ево и Саопштења америчке амбасаде у Приштини које преносимо у целости:

Сједињене Државе у потпуности подржавају дијалог између Косова и Србије који води Европска унија.

Свеобухватан, обострано користан споразум је у стратешком интересу Сједињених Држава. Као што је председник Трамп навео у свом писму председнику Тачију: „Позивам вас и лидере Косова да искористите овај јединствени тренутак, да говорите уједињеним гласом током мировних преговора и уздржите се од поступака који би отежали постизање споразума.“

Неки коментатори и политичари сугерисали су да ће Косово свој статус као независне, суверене државе, блиско повезане са Сједињеним Државама, штитити од свих последица његових одлука на међународној сцени. Упозоравамо да не треба претпостављати да Косово или било који други пријатељ Сједињених Држава може да предузме акције које су у супротности са нашим стратешким интересима, а да се не суочи са последицама по наше билатералне односе.

Позивамо Косово и друге регионалне актере да покажу посвећеност нормализацији, регионалном миру и стабилности и на путу ка европским интеграцијама. Понављамо наш став да је тренутна суспензија такси на увоз из Србије и Босне и Херцеговине једна од неопходних мера за враћање моментума процесу дијалога. Очекујемо да други актери сами предузму конструктивне мере.

Као што је недавна историја показала, Косово је успешно када се интерно уједини и ступи у партнерство са Сједињеним Државама и ЕУ. Ми охрабрујемо све политичке странке да конструктивно допринесу овом процесу. Акције које подривају дијалог, ометања са стране и одбијање да се укину таксе — све су у супротности са интересима САД. Оно што је тренутно потребно је храбро вођство које ће промовисати наше заједничке циљеве. То нам помаже да одржимо јаке билатералне односе.

Харадинај одговорио да неће укинути таксе

Косовски премијер Рамуш Харадинај одговорио је да не намерава да повуче таксу на српску и робу из Босне и Херцеговине, али да се то може догодити “само у случају ако постоји спремност за признање Косова од стране Београда”.

“Можемо повући таксу ако постоји спремност да се постигне споразум о признавању. Кажу ‘никада’ нећемо признати Косово. И ми кажемо ‘никада'”, рекао је Харадинај на конференцији за новинаре након седнице владе у Приштини.

Додао је да су неки исмевали одлуку о увођењу таксе, и упозорио да постоје и друге мере против Србије ако настави жестоку кампању против Косова.

“Не планирамо да не уважимо писмо председника Трампа, желимо да дамо прилику том процесу (дијалогу). Ако буде настављен, треба да проценимо како то учинити даље”, рекао је Харадинај.

Иначе, копредседавајући косовског преговарачког тима Фатмир Лимај најавио је за приштинске медије да ће се у уторак, 29. јануара, косовски тим у Бриселу састати са званичницима ЕУ и разговарати о даљем току дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије.

“Биће то радни састанак, технички сусрет, ако га тако могу назвати, да би се разговарало о модалитетима даљег наставка дијалога”, изјавио је Лимај за Радио Слободна Европа.

„Српска стварност“ / Коссев, Радио Слободна Европа /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here