Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Амбасадори Немачке, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Италије и Француске у Приштини подржали су колегу, амбасадора Швајцарске Жана Убера Лебеа (Јеан-Хуберт Лебет) који је недавно оштро критиковао косовске политичаре, истичући како не треба плац́ати лажне ветеране, а да други притом још улажу у пројекте који су од суштинске важности за грађане на Косову.

Швајцарски амбасадоре Лебе је рекао оно што сви мисле, заједнички је став његових колега, амбасадора у Приштини.

“Колега је изјавио оно што многи мисле”, написао је немачки амбасадор у Приштини, Кристијан Хелт (Цхристиан Хелдт) на свом Твитер налогу.

“Ми као међународна заједница, ангажовани смо да помогнемо. Немачка и Швајцарска подржале су прераду вода и отпадних вода широм државе још од 1999, веома смо поносни на то шта је наша сарадња са Косовом донела људима, али онда су и питања о потрошњи владе легитимна. Не о идеји пензија, већ о начину на који се њима управља. Зато што нашим пореским обвезницима морамо да објаснимо зашто радимо оно што радимо за добробит људи Косова”, сматра Хелт.

Амбасадор Велике Британије, Рори О Конел (Руаири О’Цоннелл) такође дели овај став.

„Швајцарски амбасадор је рекао оно што сви ми мислимо. Време је да народ који воли Косово делује против криминала и корупције. То је тежак изазов, али не само за Косово. Они који буду деловали имаће нашу подршку“, поручио је О Конел

Стваовима својих колега, придружио се и амбасадор САД у Приштини Филип Коснет (Пхилип Коснетт), поручивши: „Слажемо се“.

Пружајући пуну подршку швајцарском амбасадору, из италијанске амбасаде поручују да су „криминал, корупција и непотизам изазови против којих људи који воле Косово, треба да предузму акције“.

Швајцарски амбасадор у Приштини, Жан Ипер Лебе је пре два дана на инаугурацији пројекта водоснабдевања у Србици поручио да није нормално за владу његове државе да финансира такве пројекте, због тога што, Косово има тај новац, али да не сме да га злоупотребљава, помињући пензије за тзв. лажне ветеране ОВК.

Рекао је да вредност овог пројекта за водоснабдевање износи 2,5 одсто вредности фонда који се издваја за ветеранске пензије, а да са друге стране постоји много лажних ветерана који примају незарађене пензије.

Његова изјава наишла је на реакције у косовској јавности.

Заменик председавајућег Организације ратних ветерана ОВК, Насим Харадинај, изјавио је да „је то његов политички гаф“, преноси Газета Еxпресс.

„Није први политичар који чини гафове. Спасила га је реч и сада покушавају да га оправдају. И други су чинили гафове“, навео је он.

„Али он је учинио на увредљив начин, 60 хиљада ветерана нису преваранти. Преваранти су што су убачени на листу. Изабрао је непогодан моменат и за њих саме. Он је могао да каже друге ствари, а не што се је мешао у најосетљивија питања. Надам се кад оде у Грачаницу да ће причати о српским криминалцима“, рекао је за Кљан Косово, преноси Газета Еxпресс.

Потпредседник Алијансе за будућност Косова и министар инфраструктуре у Влади Рамуша Харадинаја, Паљ Љекај, синоћ је, како су пренели косовски медији, изјавио да би, када би се он питао, одмах наредио одлазак амбасадора са Косова.

То је изазвало бујицу реаговања и захтева за оставком или сменом Љекаја, док је приштински филозоф и саветник председника Скупштине Косова Бљерим Љатифи позвао премијера Харадинаја да „притегне“ мушкарце јер „узимају образ“ и њему и Косову, и да швајцарски амбасадор говори истину, преноси Бета.

У међувремену, Љекај се састао са швајцарским амбасадором и објаснио му како је његова изјава извучена из контекста, те како није изјавио да би он наредио одлазак амбасадора са Косова, преноси Коха.

„Српска стварност“ / КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here