Mesto za reklamu

01.05.2022.

Амбасадор САД Кристофер Хил је у интервјуу за Глас Америке рекао да је јасно шта је став Сједињених Држава када је реч о Србији и увођењу санкција Русији, а да је на Београду да размисли о томе. Амерички амбасадор каже да Србија треба да подржи дијалог којим посредује ЕУ. Ако мислите да ће Русија некако помоћи око Косова – треба опет да размислите о томе, поручио је Хил.

Троје америчких сенатора недавно је посетило Србију, као и помоћница америчког државног секретара Карен Донфрид.

Амбасадор Кристофер Хил је рекао да је једна од тема била и рат у Украјини и да су амерички представници изнели различите аспекте те ситуације, односно да из перспективе ЕУ и САД, Србија треба да се понаша као чланица ЕУ и да се придружи санкцијама.

“Јасно је да је то наша политика, а са друге стране, Србија треба да размисли о томе”, рекао је Хил.

Рекао је и да није тачно да се 60 дана које је сенатор Крис Марфи навео у извештају са пута након посете Београду односило на увођење санкција Русији, као што су неки схватили, већ да се тицало једног економског питања.

Хил истиче да је био на састанку и да то није било у вези са санкцијама, али додаје да САД поручују Србији да није питање да ли, како је рекао, “идете на Исток или Запад, већ постоји само један правац и на Србији је да одлучи колико брзо жели да стигне тамо”.

На питање да ли ће бити некаквих последица по односе Србије и САД ако се не уведу санкције Русији, Хил је рекао да је то хипотетичко питање.

“САД сада имају и боље односе са ЕУ због овог ужасног рата у Украјини. Са Србијом разговарамо о томе шта можемо да урадимо заједно како би се овај рат окончао… Не бих да улазим у то, не говоримо о последицама. Суштина је да бисмо желели боље односе, могућност да нађемо заједнички интерес”, рекао је Хил.

Коментаришући дијалог Београда и Приштине, Хил је рекао да је становиште Вашингтона да Србија треба да подржи дијалог којим посредује ЕУ.

“Треба да разумемо потешкоће, али не да будемо таоци тога, већ да гледамо где бисмо волели да стигнемо. Да ли желимо да останемо заглављени у овом времену или желимо бољи живот за људе у Србији. Али не треба америчке дипломате да говоре Србима шта да раде”, навео је Хил.

На питање како коментаришете то што Србија купује наоружање од Русије и Кине, Хил је рекао да Србија треба да размишља дугорочно о безбедносној структури која је чини сигурном.

“Мислим да је у 21. веку веома тешко да купујете мало опреме на једној, мало на другој страни и верујете да то служи вашим безбедносним интересима. Коначно, и знам да се Срби не слажу са овим, али коначно је најбоље за Србију да буде у НАТО-у. Биће потребно време, ја сам јако добро свестан историје. Историчари гледају уназад, дипломате унапред. Верујем да ће Србија схватити да је заједничка одбрана најбоље решење”, рекао је Хил.

Хил је рекао да је спреман да ради са новом Владом Србије, али и да се нада да ће нова влада заузети одређени смер када је у питању рат у Украјини. На питање да ли тај одређени правац подразумева мање сарадње са Русијом, амбасадор је рекао “не бих рекао сарадње, пре бих рекао мање вере у Русију”.

“Идеја да ће Русија решити српске проблеме на Косову или негде друге, па само погледајте ситуацију у Украјини и реците ми да је валидан предлог да се Србија може ослонити на Русију за било шта”, упитао је Хил.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here