Mesto za reklamu

Амбасадор Сједињених Држава, Кајл Скот, оценио је да у Србији постоји неправедан однос према роби из САД, да су тарифе веће у Србији према роби из САД него што је обрнуто случај и да Америка више неће дозволити да буде искоришћавана.

04.11. 2018.

Говорећи на скупу “Одрживи напредак на Балкану – Србија у водећој улози” у Београду, Скот је оценио да је тешко рећи да Србија, која има више партнера у трговини попут ЕУ, Кине и Русије, равномерно третира све своје партнере, преносе медији.

Америчка роба у Србији оптерећена је тарифама које су веће него што су оптерећења за робу из Србије која се продаје у САД, рекао је Скот и упитао да ли је фер да целе категорије америчких пољопривредних производа немају приступ српском тржишту из безбедносних разлога.

“САД и председник Доналд Трамп су и даље посвећени слободној трговини, али она мора бити праведна и рециприочна”, рекао је Скот говорећи о односима у трговини између САД и Европске уније и све већим растићим тензијама на том пољу. У ЕУ су више царине него у САД, а та разлика иде чак и до четири пута када је реч о увозу аутомобила. Зато, САД више неће бити искоришћаване, рекао је Скот и оценио да је председник Трамп јединствен због спремности да промени конвенционални начин размишљања.

“Ово што се дешава (у трговини у свету) није праведно према америчиким радницима, али то не значи да смо одустали од слободне трговине”, закључио је Скот.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here