1. 04. 2021.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић разговарао је јуче с почасним конзулом Србије у Охају Алексом Маческим о активностима бројне српске заједнице у тој савезној америчкој држави и овогодишњем обележавању два значајна јубилеја у српско-америчким односима.

Поред обележавања 15 година од успостављања Програма државног партнерства Србије и Охаја, Ђурић је упознао Маческог и с плановима амбасаде Србије у Вашингтону за прославу 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД, саопштено је из амбасаде Србије.

„Срби у Америци су нама најближи Американци. Они су и најбољи амбасадори наше земље који, чувајући и негујући свој идентитет, културу и језик у страној земљи, представљају снажан мост пријатељтва Србије и САД””, казао је Ђурић.

Истакао је да управо због тога сматра да је српска дијаспора кључан чинилац даљег јачања и проширења свеукупне сарадње две земље.

Мачески је пренео заинтересованост америчко-српске заједнице у Охају за укључивање у активности обележавања две важне годишњице.

Он је упутио позив амбасадору Ђурићу да посети Српску културну башту у Кливленду, насталу залагањем самог Маческог и припадника српске дијаспоре.

Српска културна баштина представља својеврсни спомен-парк великанима српске историје и красе га бисте Николе Тесле, Михајла Пупина, Вука Караџића, Стевана Ст. Мокрањца, Милеве Марић-Ајнштајн, Надежде Петровић и других.

Србија је до сада именовала шест почасних конзула у различитим савезним државама САД.

То су истакнути амерички грађани који својим залагањем доприносе јачању привредних, културних и академских веза Србије и САД, а неки од њих имају српске корене и активни су припадници српске дијаспоре, додаје се у саопштењу амбасаде Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here