Mesto za reklamu

06.11.2019.

У петак у Београд долази Томас Зарзецки, који руководи Радном групом 231 америчког Стејт департмента, пишу „Вечерње новости“.

Према писању тог листа, та група задужена је за примену санкција према руском безбедносном сектору и онима који са њим сарађују.

Посета Зарзецког, наводи лист, заказана је одмах након што је у Србији објављено да смо купили руски ПВО систем „Панцир“.

Пропис, за чије је спровођење он задужен, званично се зове Закон о супротстављању америчким противницима путем санкција и предвиђа могуће кажњавање било ког појединца, фирме или државе, за које се утврди да су се свесно упустили у „значајну размену“ са војним и обавештајним сектором Русије.

Овај документ садржи и спискове фирми из области руске наменске индустрије са којима је, према америчким прописима, забрањено сарађивати. Међу „забрањеним“ фирмама је и неколико предузећа са којима је Србија сарађивала или од њих набављала војну опрему, пише лист.

Ту су, између осталих, биро КБП који је пројектовао „Панцир“ и произвођач авиона „МиГ“, као и јавно предузеће РОЕ, преко кога се обавља сва продаја руског наоружања и војне опреме.

На „црној листи“ је и компанија „Руски хеликоптери“, под којом ради и чувени завод у Казању који производи хеликоптере Ми-17, које смо купили, и Ми-35 (убица тенкова), које је наша земља наручила, наводе „Новости“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here