Mesto za reklamu

11.02.2019.

Рок за постизање споразума о Косову је продужен до краја године јер су Сједињене Америчке Државе сада највише заокупљене Венецуелом, а Европска унија изборима за Европски парламент.

САД су за минималну корекцију граница и размену територија која подразумева да ће Србија добити општину Лешак, односно подножје Копаоника, а Косово села у општини Прешево, западно од ауто-пута, односно Коридора 10, а могуће је да ће Приштини припасти и Велики Трновац у општини Бујановац, кажу за Данас поједине западне дипломате, коментаришући актуелну фазу у решавању косовског питања.

Извори Данаса наводе да се САД противе идејама да цео север Косова припадне Србији, „а то посебно важи за Северну Митровицу“, као и да је формирање Заједнице српских општина и даље „на дугом штапу“.

„ЗСО је на чекању јер је Уставни суд Косова прогласио одлуку о њеном формирању неуставном. Велики проблем је направио бивши председник Србије Томислав Николић кад је рекао да ће то бити нова Република Српска, и тиме створио отпор ЗСО код Албанаца и на Западу“, истичу дипломате.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да „више не зна шта представници Приштине желе од Београда и од света. Он је рекао, како преноси РТС, да „Србија чека да Приштина укине таксе, па да се наставе разговори о Косову“, али није желео да коментарише изјаву косовског председника Хашима Тачија да су САД спремне да пристану да се проблем Косова реши „корекцијом граница“.

Тачи је путем друштвених мрежа поручио да је Молитвени доручак у Вашингтону, којем је присуствовао, “био шанса да се састане са високим америчким званичницима и лидерима из целог света”, указавши да: “сви у Вашингтону говоре једним гласом о Косову”.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here