Mesto za reklamu

29.02.2020.

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Мајк Помпео поручио је влади Црне Горе да поведе отворени дијалог са Српском православном црквом у Црној гори везано за недавно донешени Закон о слободи вероисповести и његову примену, објавила је Митрополија црногорско-приморска на свом сајту.

„Охрабрујемо Владу Црне Горе да поведе отворени и транспарентан дијалог са Српском православном црквом о Закону и његовој примени. Било који напор да се размотри ваљаност имовинских захтева треба у потпуности бити у складу са црногорским законом и Европском конвенцијом о људским правима“, поручио је Помпео у писму-одговору које је послао архиепископу Елпидофору, председавајућем Скупштине канонских православних епископија са седиштем у Њујорку.

Захваљујући се на писму које му је претходно послао владика Елпидофор, исказујући своју забринутост због доношења поменутог Закона, Мајк Помпео истиче да су он и председник Трамп чврсто уверени да појединци било где у свету имају неотуђива права да мирно и отворено практикују своју веру.

Он даље наводи да је амерички Стејт департмент пратио развој ситуације у вези са доношењем новог црногорског Закона о слободи вероисповести.

„Ми разумемо да су неке религијске групе истакле забринутост због законских одредби у вези са власништвом над имовином и правним поступком кроз који ће се судити о спорном власништву. Иако Влада сматра да је у потпуности укључила предлоге дате у мишљењу Венецијанске комисије о Закону, опоненти тврде да црногорска влада није спровела инклузивне и детаљне консултације са верским организацијама и јавношћу, како је препоручила Комисија. Иако су протести у Црној Гори углавном мирни, забринути смо због сталних тензија и недавних изолованих случајева насиља“, каже у свом писму државни секретар САД Помпео, који на крају закључује:

„Желим да Вас уверим да посвећеност Америке верским слободама никада неће спласнути“

Подсећамо, недавно су изасланици Епископског савјета Српске Православне Цркве у Црној Гори, епископ Методије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, имали неколико састанака са званичницима Стејт департмента, Конгреса и Хелсиншког одбора у Вашингтону, после којих је Никчевић у интервјуу за Сербиан тајмс потврдио да су током тих разговора, Американци били на моменте непријатно изненађени аргументацијом коју су им предочили представници СПЦ, а која сведочи о угрожавању верских права у Црној Гори од стране црногорског режима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here