Mesto za reklamu

* Директор консултантске компаније за односе с јавношћу “Рендон груп” и некадашњи политички директор америчке Демократске странке Џон РЕНДОН: Трамп се труди да испуни сва обећања из кампање и да ради све супротно од свог претходника Барака Обаме

* Размишљање Трампове администрације описао овако: „Брига нас шта се дешава унутар ваших граница, али ако правите проблеме у региону, привући ћете нашу пажњу, а то вам не треба“

* ФАКТИ: Македонија је свеж и добар пример колико је нетачна тврдња да Вашингтон сада функционише по правилу – ако не правите проблеме, баш нас брига шта радите унутар својих граница. Сирија је још бољи и још драстичнији пример,  а и Украјина…

__________________________________________________________________

АМЕРИЧКИ политички и војни аналитичар Џон Рендон оценио је вечерас у Београду да највећу претњу по САД представља њихово “искључивање из света” које спроводи администрација председника Доналда Трампа.

Гостујући на дебати “У свету ботова и нестабилности, да ли демократија умире или се развија”, уз модерацију председника Центра за међународне односе и одрживи развој Вука Јеремића, Рендон је рекао да се Трампова администрација, за разлику од претходних, мање занима за унутрашње ствари других држава, ако се оне не сукобљавају с другим земљама.

“Брига нас шта се дешава унутар ваших граница, али ако правите проблеме у региону, привући ћете нашу пажњу, а то вам не треба”, приказао је Рендон начелно размишљање Трампове администрације.

Директор консултантске компаније за односе с јавношћу “Рендон груп” и некадашњи политички директор америчке Демократске странке, рекао је да се Трамп труди да испуни сва обећања из кампање и да ради све супротно од свог претходника Барака Обаме, оценивши да су одређени његови потези, као што је напуштање међународног споразума с Ираном, довели САД “у сукоб с европским државама”.

Говорећи о односима САД и Кине, Рендон је оценио да Трампова администрација не спроводи политику обуздавања Кине која би била налик политици према Совјетском Савезу почетком Хладног рата, већ да Пекинг “посматра кроз визуру трговине”.

О Северној Кореји, он је рекао да, у случају потпуне денуклеаризације Корејског полуострва, евентуално повлачење САД из Јужне Кореје “не би значило ништа” јер је америчка војска способна да се брзо ангажује било где у свету.

Поводом убиства саудијског новинара Џамала Кашогија у Конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, Рендон је рекао да “ко год да је рекао да је то убиство добра идеја, или не зна како функционише свет или је хтео да уклони с власти (саудијског престолонследника) Мохамеда бин Салмана”.

Одговарајући на кратка Јеремићева питања са “да” и “не”, прогнозирао је да ће евро опстати, да ће бити проширења ЕУ у наредних 10 година, да неће бити нових излазака из Уније и да ће председник Француске Емануел Макрон бити реизабран.

Коментаришући последице развоја технологије на демократију, Рендон је казао да су се САД током председничких избора 2016. суочиле с појавом такозваних “ботова” и веома софистицираним операцијама пласирања лажних вести и оценио да је то имало велики утицај на исход избора.

“Прављени су лажни идентитети на друштвеним мрежама да би се ширио садржај заснован на лажним чињеницама. Дезинформације се граде на лажним чињеницама. Имате у поруци неколико тачних чињеница што веома отежава да разоткријете лажне чињенице”, казао је амерички стручњак за комуникације.

Јеремић, председник опозиционе Народне странке, рекао је да се Србија суочила с деловањем “ботова” у предизборној кампањи још 2012. године, четири године раније него САД.

Рендон који предаје на универзитетима Харвард и Беркли, навео је да је “велики број ботова” приметан и у кампањи пред изборе за Представнички дом америчког Конгреса и трећину Сената који ће бити у уторак и додао да на њима не очекује тријумф демократа.

Говорећи о могућем поступку опозива (импичмент) америчког председника Доналда Трампа, Рендон је оценио да је за то “прошао воз”.

“Више бих волео да не изаберемо Трампа 2020. него да га опозовемо. Форсирање импичмента погурало би Трампову бирачку базу која би остала активна до избора”, казао је Рендон.

Навео је да се, иако није присталица теорија завере, ништа не дешава случајно и као пример поменуо караван миграната који управо кроз Мексико иде ка америчкој граници.

“Караван никако није случајност, јер то питање мобилише бираче. Све пароле које су избелице носиле биле су на енглеском, то није случајно”, додао је он.

„Српска стварност“ / „Факти“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here