1. 02. 2020.

Швајцарска је убедљиво најскупља земља за живот, показала је анализа пословног магазина “Cеоworld”, преноси Политика.рс.

У својој анализи обухватили су 132 светске земље, а мерили су трошкове робе, укључујући намирнице, одећу, цене таксија, комуналне услуге, интернет, превоз и ресторане.

Друго место на листи заузела је Норвешка, за њом следе Исланд, Јапан, Данска, Бахами, Луксембург, Израел, Сингапур и Јужна Кореја. С друге пак стране три велесиле – САД, Кина и Русија, заузимају 20., 80. и 82. место.

Србија се нашла на 98. месту, Црне Гора на 90. и Босна и Херцеговина на 96. месту. Наравно, што је нека земља скупља за живот, то подразумева и да је развијена, тако да је пожељно стремити што вишем месту на овој лествици јер где су већи трошкови, веће су и плате. Суседна Словенија нашла се испред Хрватске и тако заузела 47. место.

Немачка је заузела 29. место најскупљих земља света, док Ирска држи 13. место, а Аустрија 21. место. Живот је пак најповољнији у земљама попут Пакистана, Индије, Авганистана, Сирије и Туниса.

Кључ по којем се спроводила ова анализа били су трошкови живота у Њујорку, који је сам по себи јако скуп.

У најскупљој Швајцарској живот је 22 одсто скупљи него у Њујорку, при чему су трошкови становања упола мањи, али су зато цене хране и ресторана 20 одсто више. Трошак становања у Њујорку уверљиво је највиши на свету, а на тек 80 посто висине њихових кирија су станови у Хонг Конгу, Сингапуру и Луксембургу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here