Mesto za reklamu

02.04.2020.

Влада Србије ће данас, на захтев председника Александра Вучића, повући одлуку о информисању током ванредног стања због пандемије корона вируса. Такође да неће бити хапшења новинара и људи који критикују рад власти – изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Влада Србије је претходно усвојила Закључак о информисању у време пандемије који пропусује централизацију јавних информација о пандемији током ванредног стања.

Та одлука предвиђа да се све информације у вези са пандемијом саопштава премијерка Ана Брнабић или особа коју овласти кризни штаб.

Брнабић је рекла да је Србија урадила све како би грађани Србије били информисани тачно и правовремено и како ниједна информација не би била сакривена од јавности, али да ће повући недавно усвојену одлуку како се не би „бацила сенка на све на чему је држава мукотрпно радила“.

„Иако верујем да ова уредба штити све, грађане, медицинске раднике и породице, од лажних вести и непроверених информација, да се не би бацила сенка на све што смо мукотрпно радили, влада ће данас, пре заседања кризног штаба, повући ову уредбу“, рекла је Брнабић.

Она каже да верује да ће због повлачења уредбе држава много више времена провести у борби са лажним вестима, које се, како каже, свакодневно пласирају.

У том смислу, помиње лажну вест о 24-часовној забрани кретања, да су активисти СНС тражили новац да би донели помоћ, те да у клиничким центирма нема опреме.

„Борићемо се више, биће нам потребан додатни напор“, рекла је Брбабић и додала да ово ванредно стање у Србији заиста јесте ратно стање.

Неће бити хапшења новинара

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је и да неће бити привођења чак и људи који говоре лажи да би их искористили за политичке нападе.

Она је тако одговорила на питање да ли је доказ ратног стања то што је новинарка портала „Нова.рс“ приведена због текста о КБЦ Војводине, наводећи да јој је жао што је до тога дошло.

Премијерка је, гостујућу у јутарњем дневнику РТС-а, подсетила је да је ширење лажних вести у ванредном стању озбиљан прекршај и најавила да ће се потрудити да се такве ствари не дешавају, да нико ко критикује власт не буде санкционисан.

Истовремено замолила је новинаре да не шире лажи које ће да служе да би се углед и капацитет наших здравствених установа смањивао, да би се нападали клинички центри и здравствени радници.

Подсетимо, новинарка портала „Нова.рс“ Ана Лалић приведена је у среду увече у Новом Саду и одређено јој је задржавање од 48 сати након што ју је Клинички центар Војводине пријавио Тужилаштву због њеног текста о лошим условима у тој установи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here