Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У Влади Србији, јавности је представљена могућност једноставног приступа здравственим подацима грађана Србије – пацијената, посредством портала еЗдравље или еЗдравље мобилне апликације. Грађани ће преко портала моћи да приступе већ од данас, а за неколико дана то ће бити могуће и посредством мобилне апликације. Догађају су присуствовали председница Владе Србије Ана Брнабић и министар здравља Србије Златибор Лончар.

Презентацију програма учинио је Никола Радоман, експерт за нове технологије Министарства здравља, који је указао да ће грађани Србије посредством портала или апликације моћи  да по први пут приступе делу својих здравствених података из здравствених установа које су до сада интегрисане, а које су посетили.

Осим тога, изабрани лекари могу да коришћењем информационих система које користе у свакодневном раду приступе здравственим информацијама својих пацијената из других здравствених установа – истакао је Радоман,

Председница Владе Ана Брнабић је изјавила да је ова могућност веома важна за грађане – пацијенте, али и за здравствени систем Србије и да је ово велики, али само први корак у комплетној дигитализацији здравства. Додала да је до сада у систем укључено 70 одсто здравствених установа.

Како је навела, ту су највеће здравствене установе у три највећа града – Београд, Нови Сад и Ниш укључујући Клинички центар Војводине, Универзитетски клинички центар Србија, Универзитетски клинички центар Ниш, девет института, 13 специјалних болница, 20 општих болница, четири клиничко-болничка центра, три клиничка центра, три клинике, две хитне помоћи.

Такође, додала је да су ту и 21 завод, 18 геронтолошких центара, 18 домова за старе и одрасле особе, пет домова за децу и омладину, један дом за слабовиде и 145 од 158 домова здравља.

“До краја првог квартала 2022. године имаћемо сто одсто установа које су увезане овим системом”, истакла је Брнабић.

Како је додала, у систем ће бити увезане и приватне здравствене установе.

Нагласила је да се у историји Србије никада више није улагало у здравство и додала да се у последњих неколико година у обнављење и изградњу инфраструктуре у здравству улаже нешто више од једне милијарде евра.

“Улажемо и у образовање наших медицинских радника, запошљавање младих лекара, медицинских сестара и техничара”, рекла је и подсетила да је јуче председник Србије Александар Вучић уручио уговоре о раду за више од 700 најбољих студената са Медицинског факултета и ученика средњих медицинских школа.

Брнабић је рекла да се улаже и у плате здравствених радника у Србији, истичући да су оне значајно повећане.

“За медицинске сестре и техничаре у последњих десет година плате смо дуплирали, а за лекаре подигли између 65 и 75 одсто, али ни то није довољно и наставићемо са тиме”, рекла је Брнабић.

Како је рекла, у мандату актуелне владе прешло се на следећи корак – комплетну дигитализацију здравственог система Србије.

“У свом експозеу сам ставила да у мандату ове владе, да би наше здравство било још ефикасније, морамо да отворимо комплетно нову тему – дигитализација здравства и да обезбедимо свим грађанима Србије јединствени електронски здравствени картон у коме ће подаци из свих здравствених установа бити доступни грађанима у сваком тренутку, а њиховим лекарима кад год су им потребни”, рекла је Брнабић.

Министар Лончар је рекао да ће захваљујући приступу здравственим подацима много тога моћи на време да се препозна, крене са лечењем и спрече компликације.

“То је револуција, само замислите шта смо омогућили за генерације које долазе, нешто о чему ми нисмо могли ни да сањамо”, рекао је Лончар.

Изразио је наду да ће и приватне здравствене установе ово прихватити јер “немамо никакав проблем да и приватници користе све што пацијент има у државној установи”.

“Када је пацијент у неком моменту изабрао да оде код приватника, да приватник не мора да понавља анализае, већ да види све што је урађено. Тиме ћемо итекако помоћи нашем грађанину, због кога сви постојимо”, закључио  је министар здравља Златибор Лончар.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here