Mesto za reklamu
  1. 0 09. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је данас задовољство због потписивања Споразума о нормализацији економских односа између Београда и Приштине, оценивши да је то добра увертира за наставак дијалога у Бриселу јер на сваки начин даје другачији сигнал тим разговорима.

Брнабић је истакла да су ово била два историјска, тешка дана, те да је била у сталном контакту са председником Републике Александром Вучићем и нашом делегацијом у Вашингтону.

Ово је свеобухватни споразум о нормализацији економских односа чији ћемо значај тек у наредним годинама видети и препознати, указала је она и оценила да је наша делегација урадила оргоман посао, те да се враћа са великим резултатом за грађане Србије и Србе на Косову и Метохији, али и за читав регион.

Премијерка је, одговарајући на питање да ли ће споразум из Вашингтона померити са мртве тачке дијалог под покровитељством ЕУ у Бриселу, рекла да је истина да је администрација у Вашингтону показала много већу ефикасност и креативност, јер је била јако фокусирана на неке конкретне резултате и пројекте.

Сагласна сам са тим да се без овакве админстрације у Вашингтону и ефикасности Ричарда Гренела не би дошло до повлачења приштинских такси од 100 одсто на српске производе, ни обнављања преговора у Бриселу, навела је Брнабић.

Такође, потписани споразум је доказ да смо успели да изградимо однос са америчком страном, јер сада имамо саговорника који нас чује, нагласила је она и оценила да се у многим стварима са САД и даље не слажемо, али нас као саговорници чују.

Она је изразила наду да овај споразум отвара врата још бољим односима са САД, наводећи да је српска делегација била потпуно спремна, легитиман и јак саговорник који зна шта жели и може да утиче на крајњи исход споразума.

Она је оценила да ће економски пројекти предвиђени Споразумом допринети сигурнијој и бољој будућности свих у региону, пре свега људи који живе на простору централне Србије и Косова и Метохије.

Такође, како је нагласила, веома је важно и то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тичу Српске православне цркве, тако да је имовина СПЦ, нашег културног и верског наслеђа на Космету сада много сигурнија.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here