Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је вечерас у Народном позоришту обележавању Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма – „Кристална ноћ”

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма, 9. новембар, обележава се у целом свету у знак сећања на 1938. годину када се у Немачкој десила “Кристална ноћ” која је означена као почетак погрома Јевреја и симболичан почетак Холокауста.

Тим поводом у Народном позоришту у Београду вечерас је организован Меморијални концерт, којем су присуствовали и  председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, представници Војске Србије, посланици Скупштине Србије, представници верских заједница и дипломатског кора.

Брнабић је у обраћању поручила да никада не сме да се дозволи да будемо неми на зло и неми посматрачи.

Данас није дан само за сећање већ за опомену колико је мало потребно да се уђе у таму која прождире, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је Србија увек била и биће на страни слободе, да се увек успротивила фашизму, и да ће то увек чинити, а и данас нас историја подсећа на важну лекцију, како се зло не би поновило, као ни грешке из прошлости.

Она је подсетила да је насиље на немачким улицама, под влашћу Адолфа Хитлера, 9. новембра 1938. године значило почетак организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја, који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце, што се никада не сме заборавити.

Борба против фашизма и антисемитизма не сме да буде тек пука синтагма већ дужност и обавеза, како се ништа слично више никад не би поновило, рекла је она.

У „Кристалној ноћи“ пре 83 године, уништено је више од 8.000 јеврејских кућа и продавница, као и више од 1.500 синагога, уништавана су њихова гробља, а Јевреји су затварани, рањавани и убијани широм нацистичке Немачке.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here