Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић апеловала је данас на грађане да покажу одговорност једни према другима, испоље неопходну дисциплину и издрже још мало у борби против пандемије COVID-19.

Брнабић је, гостујући на Телевизији Пинк, истакла да сви треба да се поносимо тиме како је земља до сада одговорила на разне изазове, али и да морамо да издржимо само још мало и побољшамо дисциплину.

Покажимо одговорност како бисмо тиме сачували и здравствени и економски систем, поручила је она, додајући да би епидемијска ситуација другачије изгледала када би се смањио број заражених у Београду.

Премијерка је, на питање да ли се размишљало о евентуалном продужетку јесењег распуста, рекла да су деца најбезбеднија у школама и да су бројеви заражених компаративно мали, наводећи да се на томе много радило.

Ђаци су дисциплиновани, као уосталом и њихови учитељи и наставници. Свака им част на томе, понашају се веома одговорно, указала је Брнабић.

Председница Владе је навела и да се земља и друштво ускоро надају вакцини против COVID-19, а да након тога креће борба за економски опоравак.

Према њеним речима, Србија ће бити међу првим земљама које ће добити вакцину, разговара се са свим произвођачима и постоји могућност да се обезбеде додатна два милиона доза вакцина.

Она је истакла да се балансира око набавке нових доза јер су то огромни трошкови и питање је да ли ће свима бити потребне, али и истакла да грађани могу бити сигурни да се све ради како би се набавила најбоља и најбезбеднија вакцина.

Крај је кад дође вакцина, а Србија је једна од најбоље позиционираних. Разговарамо са свим произвођачима вакцина и са америчким “Фајзером” и немачким “Бајонтеком”, са којима смо већ потписали уговор, рекла је председница Владе.

Постојале су, како је додала, две опције које су земље могле да бирају преко Глобалне коалиције за вакцину – опција А, која је била нешто јефтинија, а где су земље морале да прихвате било коју вакцину коју систем “ковакс фасилити” у том тренутку шаље, и опција Б, која је скупља, а где су земље могле да бирају из спектра вакцина.

Србија је уплатила аванс и определила се за опцију Б, објаснила је Брнабић, указавши на то и да Србија има директне преговоре са кинеским произвођачем вакцина “Синофарм”, као и са руским партнерима који производе вакцину “Спутњик 5”.

Радимо све што је у нашој моћи да она дође што пре и да буде бесплатна, навела је премијерка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here