1. 05. 2020.

Ана Лалић, новинарка портала нова.рс, једна је од лауерата Награде за слободу говора коју додељује ДW. И остали добитници награђени су за извештавање током пандемије које су власти разних земаља покушале да спрече.

Ове године за лауреате традиционалне Награде за слободу говора (Фреедом оф Спеецх Аwард) изабрано је 17 новинарки и новинара са четири континента који су, суочени са репресијом, извештавали у јавном интересу.

„Сваки грађанин има право на чињеницама поткрепљене информације. Свака форма цензуре може да кошта живота! Покушаји да се криминализује извештавање о актуелној ситуацији јасно повређује слободу мишљења“, рекао је генерални директор ДW Петер Лимбург, образлажући награду.

Међу лауреатима је и Ана Лалић, новинарка портала нова.рс, која је почетком априла провела ноћ у притвору осумњичена за „узнемиравање јавности и ширење панике“ јер је извештавала о очајним условима у Клиничко-болничком центру Војводине. Пре неколико дана је Тужилаштво коначно обуставило поступак због недостатка доказа.

У петак (1. мај) је Лалић је затекла свој аутомобил са гумом која је пробушена оштрим металним предметом. Полиција је обавила увиђај.

„Не желим да се осећам уплашено, да ме увуку у параноју и да се окрећем по улици. Сада нажалост имам обезбеђење које ми је доделила моја компанија. Јесам у некој врсти грча“, каже Ана Лалић. „Углавном ми људи на улици дају подршку, али увек ми понеко каже да сам издајица и већ шта ми све треба радити. Непријатно је. Али нећу престати да радим свој посао на начин на који га радим, напротив, одлучнија сам.“

Награда за слободу говора /Freedom of Speech Speech Award/ се додељује од 2015. иницијативама или особама које се на изузетан начин залажу за људска права и слободу мишљења. Неки од досадашњих лауреата су саудијски блогер Раиф Бадави, Асоцијација извештача из Беле куће и мексичка новинарка и ауторка Анабел Хернандез.

Додела награда је обично била врхунац великог Глобал Медиа Форума који се одржава у Бону. Међутим, због пандемије конференција ће се ове године одржати виртуелно.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here