Mesto za reklamu

27.01.2019.

Пред многобројном публиком и новинарима данас је у свечаној сали Андрићевог института у Андрићграду додељена ,,Велика награда Иво Андрић“. Овогодишњи лауреати су Горан Петровић који је добитник награде за животно дело и Рајко Петров Ного за књигу ,,Сонет и смрт“. Ову награду доделио им је жири у саставу: Јован Делић, Желидраг Никчевић и Мухарем Баздуљ.

Част је данас наградити Горана Петровића за целокупно дело и Рајка Петрова Нога за ,,Сонет и смрт“. Циљ је награде да њени добитници буду и наши и светски. Петровић је како треба и код кога треба у свету записан као велики писац. Више сам него срећан што данас дајемо награду Петровићу због којег би Андрић да види одозго, био веома срећан“ – рекао је  Емир Кустурица, директор Андрићевог института и прослављени српски редитељ.

Потом је о награђенима говорио Јован Делић, председник жирија за доделу Велике награде Иво Андрић: „Рајко Петров Ного је одавно показао интересовање за сонет и за свој магистарски рад узео тему ,,Поеме и сонети Скендера Куленовића“. Кроз сонете је одувек показивао интересовање за смрт. Безакоњем је озаконио везу смрти и сонета и књига ,,Сонет и смрт“ долази после 30 година његовог рада. Рајко Петров Ного је већ одавно заслужио место у друштву највећих живих српских песника“ – рекао је  Делић и додао:

“Књиге Горана Петровића објављене су у 119 издања. Рецепција његовог дела у иностранству не може бити случајна ако узмемо у обзир њихов број. Стога, Горан Петровић је светски писац и планетарна књижевна чињеница, па је и улога Велике награде Иво Андрић да га као таквога представи и осветли“- истакао је Делић.

– Захваљујући роману ,,На Дрини ћуприја“, писац који је на језику малог броја њуди писао о једном мосту у малом месту, продро је у светску књижевност и добити награду са именом таквог једног писца огромна је част за мене. Ћуприји од камена и граду од камена придодајем својим радом неколико каменчића – речи су Горана Петровића, после примљеног признања.

Свечаној церемонији доделе Велике награде Иво Андрић није присуствовао Рајко Петров Ного из здравствених разлога, па ће му награда бити накнадно уручена. Уместо поздравне речи Рајка Петрова Нога, а по жељи лауреата, професор Јован Делић је у знак Ногове захвалности прочитао његове две песме из награђене књиге.

– Ово је крај лепог и сунчаног дана за нашу културу и наш језик – изјавио је на самом крају свечане церемоније Емир Кустурица.

„Српска стварност“ / искра.цо /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here