Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Анкета из септембра која је показала да 41,5 одсто испитаника није забринуто за оболевање од ковида и да око 31 одсто њих не носи маску, представља забрињавајући податак који указује да се цело друштво мора укључити у сталну едукацију и јачање свести о превентиви, каже државни секретар Министарства здравља Берислав Векић.

Анкета спроведена у септембру показала је да 41,5 одсто испитаника у Београду није забринуто да може да се зарази короном, 13,1 одсто њих је рекло да сматра да “ситуација није тако озбиљна као што се представља”, 68,6 одсто рекло је да носи маске и поштује растојање од два метра, док је око 40 одсто одговорило да не пере руке 20 секунди.

Анкета је део студије коју је урадила Америчка привредна комора у сарадњи са Економским институтом у Београду и Институтом за епидемиологију Медицинског факултета у Београду.

Државни секретар Берислав Векић каже да се цело друштво мора укључити у сталну едукацију и јачање свести о превентиви.

“Имајући у виду овај податак, поставља се питање јесу ли они (грађани, испитаници) адекватно информисани о болести, а посебно брине то што сваки трећи не носи маску и не држи дистанцу, не води довољно рачуна о хигијени руку, а то све посебно потенцирамо, јер је основни начин спречавања трансмисије овог обољења”, упозорио је Векић на онлајн конференцији и додао да су ти подаци поражавајући.

Указао је да су млади људи у трећем пику показали неодговорно понашање и однос према друштву.

“Лако је чекати око 23 сата увече да би ушли у ноћни клуб и проводити ноћ у маси људи где не знамо ко је позитиван а ко негативан на корону, а онда се тако вирус преноси укућанима, да потом, кад се јаве симптоми, долазе на клинике често и нервозни. Дешавало се да буде и инцидената, а све су то показатељи колико још морамо радити на буђењу свести и превенцији”, рекао је Векић на панелу.

Додао је да је важно да се повећава број тестирања и јачају капацитети здравственог система и здравствених установа.

Векић каже да је до сада здравствени систем показао спремност да може да се прилагоди ситуацији и збрине све којима је помоћ неопходна.

Наши капацитети иду у правцу великог броја тестирања на дневном нивоу и он ће расти како опрема буде стизала и како сви центри, односно 34 лабораторије, како је планирано, буду укључивани у тај систем.

Истиче да ће бити уведени антигенски тестови као алтернатива пи-си-ар тестовима на ковид 19, а који су, додао је, веома поуздани и који ће бити јефтинији за грађане, а у циљу да се повећа обухват тестирања и тако смањи притисак на ковид установе и заводе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here