Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

На састанак власти и опозиције дуго се чекало. После првог, одржаног на Факултету политичких наука утисци су били различити. На други састанак који је одржан у петак дошли су и неки нови саговорници, а неки су одустали од разговора. Један од организатора Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво је одлучан да разговори трају и да се постигне резултат.

Милан Антонијевић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да су на састанку у петак Црта, Цесид и Транспарентност Србија представили оно на чему раде годинама, и на основу тога је започет разговор са политичким странкама.

“У једној атмосфери која приличи Факултету политичких наука, а то је могућност да чујете и другу страни и да се, ипак, разговара о конкретним темама. Дошли смо до одређених закључака. Мислим да је било конструктивније него на првом састанку. На првом састанку смо разговарали које све области треба отварати, а јуче смо говорили о томе које конкретно ствари би требало изменити. Имали смо и оштријих тонова, ово је ипак дебата у којој учествују све политичке странке”, навео је Антонијевић.

Према његовим речима, усвојен је “Chatham House” правило. Не говори се, каже, јавно о томе шта је ко од људи који су учествовали у дискусији изнео.

“О томе не говорите јавно, говорите о општен неком утиску и говорите о томе које су биле теме које су покривене, да ли има одређених закључака и слично. Тако да је то једна атмосфера у којој можда у околностима које нису наклоњене дијалогу можете отворити простор”, казао је Антонијевић.

Консензус око питања изборне тишине 

Неке од тема су биле употреба јавних ресурса у изборним кампањама, функционерске кампање, јавност финасирања кампање.

“Учесници дебате су се држали тога. Било је мало речи о медијима. Мислим да је то нешто што је најавило и следећу сесију коју ћемо одржати за десетак дана. Мислимо да је то једна од две теме која може изазвати велике полемике. Надам се да ћемо ту имати подршку да на јасан начин отворимо питања и функционисања медија и могућности да се неке ствари поправе. Србија ће следеће године имати јубилеј – 30 година од успостављања вишестраначја. Желимо да то на један другачији начин да обележимо са неким унапређеним документима и законима које се спроводе”, нагласио је Антонијевић.

Резултати су, наводи, да се дефинишу проблеми, да се прихвати оно што су организације цивилног друштва навеле, а то су проблеми које су уочиле на претходним изборима.

“Да се виде начини на који се крше закони. Постоји консензус око питања изборне титшине. Дијалог мора да се врати у институције. Говорили смо и о Агенцији за борбу против корупције и њиховој неактивности. Било је речи и о РЕМ-у и РИК-у. То су нека путања која смо отворили”, истакао је Антонијевић.

Разгвор и са покретима  

Дебата је, сматра очигледно узаврела, и да у таквим околностима “Chatham House” формат је оно што одговара.

“Мислимо да дебата и тај разговор не би био толико отворен, био би отворен медијима и ту бисмо видели почетак кампање. Нама треба заиста могућност да нека питања унапредимо. Сви материјали које су организације доставиле су доступни јавности. Након дијалога дали смо простор за давање изјава. Разговарали смо и са новинарским удружењима која би у следећем формату требало да имају своје место, не само УНС и НУНС, него и друга локална удружења”, навео је Антонијевић.

Позив је, додаје, отворен и за оне политичке субјекте који нису имали представнике у Скупштини.

“Ми разговарамо и са покретима. Мислимо да је ово један процес који је друштву неопходан. Надамо се да има још времена за сличне формате. Покушали смо да покажемо да постоји спремност унутар српског друштва да покрене теме које су веома тешке и да не морају неки страни медијатори да учествују у томе”, рекао је Антонијевић.

Објашњава да се по делегацијама и владајуће и других странака видело да је састанак озбиљно схваћен.

“Очекујемо да се у наредним недељама виде неке промене”, закључио је Антонијевић.

„Српска стварност“ /РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here