Mesto za reklamu

03.08.2019.

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон рекао је да верује да ће Србија признати независност Косова* и оценио да сада постоји историјска шанса да две стране постигну договор, уз политичке лидере са визијом и координисану подршку САД и Европе.

Вилсон је нагласио да верује да би Вучић „политички преживио“ када би признао Косово.

„Вјерујем да ће Србија признати независност Косова, али то се неће десити тек тако. То мора бити дeо пакета који одговара и Србији. То је прилика за Србију да развије своју економију, да побољша потенцијал радне снаге тиме што ће убрзати пут ка ЕУ. Да не буде политички потпуно заглављена око питања Косова, већ да буде оријентисана на то да земљу припреми за учешће у глобалној економији“, рекао је Вилсон за Глас Америке.

Он је оценио да одсуство нормализације односа представља препреку Косову* и Србији за „планирање будућности“ и додао да косовско питање треба да буде решено „сада, у наредних пар месеци“.

„Не постоји неки вјештачки рок, али хитно је. Светска економија се драстично мења, и цeо овај део света, Балкан, Косово и Србија ће остати у запећку. Постоји историјска шанса, постоје политички лидери који имају визију да то ураде и да разумejу колико је то важно. Ту је и координисана подршка Европе и Вашингтона, чак и кад постоје разлике, САД и ЕУ желе да буду од помоћи и да погурају да се то оконча. Сад је моменат, јер сви улазе у изборне процесе, сви желе то да заврше пре него што се пажња усмери на изборе“, rekао је Вилсон.

Он је навео да је председник Косова* Хашим Тачи „одиграо храбру и тешку лидерску улогу“ и да „мора да има подршку владе“ у дијалогу са Србијом.

Вилсон је рекао да су косовске таксе на увоз робе из Србије и БиХ „све много пореметиле“ и да их треба укинути, али је додао да „треба прекинути и са агресивним покушајима да се спрече признања независности Косова и чланство у међународним организацијама“, наводи Н1.

Додао је да „мисли да је председник Србије Александар Вучић искрено рекао грађанима која је цена статуса кво“ и да је сада прилика да се говори о томе шта се може добити договором, „не само о ономе што ће Косово понудити, већ и о приликама које постају стварне – стране инвестиције, чланство у ЕУ, историјско помирење са САД“.

„То је велика визија коју бих волио да прихвате српски лидери, а амерички снажно подрже“, навео је извршни потпредседник Атлантског савета.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here