Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Аустралијске власти поништиле су поново визу Новаку Ђоковићу после одлуке министра за имиграције у Федералној влади Алекса Хока.

Хок је преломио после неколико дана размишљања и Ђоковић се суочава са тиме да мора да напусти земљу. Новак има право жалбе на ову одлуку и извесно је да ће је његов правни тим поднети.

Новаку је, пошто му је првобитно укинута виза за Аустралију, на суду прихваћена жалба и он је почео да се припрема за турнир, али је коначна одлука била у рукама министра Хока.

По аустралијском закону, министар за имиграције има дискреционо право да укине визу и наложи депортацију, што је Алекс Хок у овом случају искористио.

“Данас сам искористио своје дискреционо право члана 133Ц (3) Закона о имиграцијама да поништим визу коју поседује господин Новак Ђоковић, на основу здравствених разлога и општег добра, јер је тако у јавном интересу”, стоји у саопштењу одлуке.

После такве одлуке Ђоковић може да уложи жалбу и још има времена да саслушање буде одржано и да Новаку буде дозвољено да игра док процес траје.

Новаков адвокатски тим ће брзо реаговати и на Федералном суду је колико ће брзо да закаже суђење, како је изјавио судија Ентони Кели  и очекује се да то буде по хитном поступку.

Упућени кажу да постоји неколико потенцијалних сценарија који се тичу најбољег тенисера света:

  1. У случају да Ђоковићеви адвокати не поднесу жалбу, он ће моментално бити депортован из Аустралије.
  2. У случају да Ђоковићеви адвокати поднесу жалбу и суд не одлучи у његову корист, биће депортован након суђења.

*У оба ова случаја, по члану 133Ц (3) Закона о имиграцијама, прети му забрана уласка у Аустралију на три године, али она није дефинитивна, већ се може мењати у складу са одлуком суда у Мелбурну.

  1. У случају да Ђоковићеви адвокати поднесу жалбу и суди одлучи у његову корист, виза ће му поново бити враћена и он ће моћи да учествује на Аустралијан опену.
  2. Постоји могућност и да Новак добије привремени налог суда који би му дозволио да остане у земљи док траје турнир, што би му омогућило и да наступи на првом гренд слему у сезони.

Може ли дипломатски пасош да заштити Новака од депортације

Новак Ђоковић вероватно неће моћи да се ослони ни на поседовање дипломатског пасоша како би избегао депортацију и остао у Аустралији.

Чинило се да би његов адут могао да буде дипломатски пасош, који је заједно са саиграчима из репрезентације, добио 2011. године поводом освајања Дејвис купа.

Према члану 9. става 5. Закона о путним исправама Републике Србије, дипломатски пасош се издаје држављанима Републике Србије који у складу с међународним правом у иностранству имају статус дипломатског агента, конзуларног функционера, функционера међународних организација, дипломатским куририма, као и највишим државним функционерима.

Издавање дипломатског пасоша и службеног пасоша ближе се уређује прописом Владе.

Хералд сан је пренео да је Амбасада Србије у Аустралији потврдила да тренутно чува оба Ђоковићева пасоша – нормалан, као и дипломатски пасош чији је власник више од 10 година.

Међутим, аустралијско Министарство спољних послова и трговине навело је да дипломатски или службени пасоши “не дају носиоцу никаква посебна права или привилегије”.

“Појединачне земље могу доделити, према сопственом нахођењу, одређена права и привилегије власницима дипломатских и службених пасоша”, стоји у саопштењу министарства.

Аустралијски Скај њуз контактирао је српску амбасаду у Аустралији поводом овог питања, али још није објавио одговор.

Ђоковићеви адвокати су већ у Федералном суду са поднеском који је већ био припремљен. Његови адвокати желе поједностављено суђење са скраћеним временом за писмене поднеске и доказе.

Адвокат Федералне владе Лојд образложио је какав је тачно статус најбољег тенисера света, што се тиче притвора и боравка у хотелу за имигранте.

Током прве ноћи (петак по нашем времену) неће бити у притвору, нити при доласку у канцеларију адвоката, али ће бити притворен током консултација са својим правним тимом, као и после тога.

Уколико се суђење настави и у недељу, потврђено је да ће и тада Новак бити у притвору, а ако његово присуство на рочишту буде потребно, биће доведен као притвореник.

“Полицајци који буду спроводили Ђоковића до канцеларије у којој ће се водити разговор поступаће као када се поступа да је особа у притвору”, навео је Лојд.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here