Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

У Аустрији се спрема “закључавање” невакцинисаних грађана, као мера у борби против драматичног раста новозаражених коронавирусом. Законски оквири су израђени, а требало би да буду усвојени у парламенту у недељу. Ипак, подужи је списак разлога због којих ће и невакцинисани моћи да изађу – преноси Танјуг.

Уредба, којом би се увело закључавање невакцинисаних, израђена је у потпуности, а отворен је само термин примене.

За сада је извесно да ће од понедељка невакцинисани бити закључани у покрајинама Салцбург и Горња Аустрија, чије су покрајинске власти донеле одговарајуће одлуке.

Што се тиче нове уредбе, која ће важити за читаву Аустрију, она први пут садржи термин “1Г”, чиме се наговештава и могућност да би, ако се не стабилизује епидемиолошка мера новим пооштрењем, могло доћи до радикалне одлуке.

Правило “1Г” значило би да само вакцинисани могу да се крећу слободно, док би остали били закључани.

У новој уредби јасно је дефинисано у ком случају невакцинисани могу излазити из сопствена четири зида, када буде уследило њихово закључавање.

Невакцинисани ће моћи да изађу из свог дома у случају одбране живота и имовине, пружању помоћи некој другој особи, или испуњавање породичних обавеза, куповину животних намирница и средстава потребних за свакодневицу, одлазак код лекара, у цркву или због снабдевања животиња.

Такође могу да излазе из својих домова за потребе рада или образовања, а могу и да се шетају, али сами, у природи, те имају и право да обаве неодложне административне послове, могу учествовати на изборима, ако их има, или учествовати на протестима, сахранама…

Полиција ће пооштрити контроле, а тако ће и приликом контроле учесника у саобраћају, поред возачке дозволе и докумената о возили, затражити и “2Г” документа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here