Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

У присуству великог броја верника, патријарх српски Иринеј освештао је вечерас бадњак на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару, након чега је обављено традиционално паљење бадњака.

 Патријарх Иринеј честитао је празник српском народу и пожелео им, и онима у отаџбини, али и онима у расејању, да им Бог дарује мир, слогу и љубав.

“У наше домове данас ће бити унет бадњак, то храстово дрво јако и снажно по својој природи, али са пуно симболике”, указао је Иринеј и испричао да оно симболизује живот, рођење Исуса Христа, његов улазак у овај свет, у наше домове и срца.

“Али и да бадњак уђе у све наше установе, у наше научне установе, просвете установе, војску која нас штити и да све оно што је наше буде осветљено светлошћу дрвета живота, односно светлошћу Христовом”, рекао је Иринеј.

Патријарх српски је између осталог рекао и да у данашње време имамо много невоља и брига и пожелео да нас Бог сачува свих невоља, као што нас је, каже, чувао кроз историју.

“Нека бог благослови и наше Косово, тај наш свети крај, нашу свету земљу, наш Јерусалим. Тамо где су наше светиње, тамо где је стварана наша историја, где је никла наша култура, тамо где се подизала наша духовност, ту нашу отачку земљу да нам Господ сачува и да остане народу нашем, коме је увек припадала и била његова, да то буде данас и сутра”, поручио је Иринеј.

Његова Светост је свима пожелео срећан празник. уз најрадоснији поздрав “Мир божији, Христос се роди”.

Паљењу бадњака присуствовали су и потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар одбране Александар Вулин.

Патријарх служи и свечано бдење у крипти Храма Светог Саве.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here