Mesto za reklamu

01.11.2019.

Председник бошњачке Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да БиХ неће ући у НАТО ако то не желе Срби и Република Српска.

„У овој земљи нико ником више ништа неће наметати. Када су у питању Срби и Република Српска, ако неће у НАТО, неће се ићи у НАТО“, рекао је Изетбеговић политичком магазину „Печат“ на РТРС-у.

Међутим, он наглашава да Годишњи национални програм за НАТО мора бити послат у Брисел, јер то представља спровођење раније усвојених одлука.

„Раније усвојени закони и одлуке морају бити испоштовани и то сам с лидером ХДЗ-а Драганом Човићем и лидером СНСД-а Милорадом Додиком потписао 5. августа. Што се нас тиче, то може бити минимални аспект, редуковани АНП у којем акценат може бити потпуно стављен на цивилни део, а можемо координисати темпо са Србијом и на крају крајева, прихватити оно што је круцијално важно за Србе — да нема чланства у НАТО-у без новог консензуса и договора, али се закони ове земље морају поштовати“, истакао је Изетбеговић.

Лидер СДА тврди да АНП није услов за формирање Савета министара, јер он представља, како је рекао, владавину закона и поштовање уставно-правног система у БиХ.

Изетбеговић тврди да СНСД блокира формирање власти, јер не прихвата нешто што је раније усаглашено и тиме не поштује стратешки интерес и уставно-правни конструкт БиХ. Наводи да СДА инсистира на компромису, који је, према његовим речима, близу.

„Морамо прихватити АНП који значи поштовање ранијих закона, а питање је до које мере ће бити редукован. Такође, морамо прихватити да нема чланства у НАТО-у без новог договора. То је сасвим довољно да изађемо из ове ситуације, па ћемо се договарати даље. Ја не знам шта ће бити за 10 година“, истакао је Изетбеговић.

Он је поручио и да Савет министара неће бити формиран без изборних победника из Републике Српске и одбацио могућност формирања власти на нивоу БиХ са опозиционим странкама у РС, СДС-ом и ПДП-ом.

„Кад прихвате да ова земља има Устав и владавину закона, идемо са СНСД и чекамо их“, рекао је он.

Када је реч о Резолуцији о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, Изетбеговић сматра да је НСРС донела одлуку о питању које не спада у њену надлежност.

„Грађани Републике Српске имају своје представнике у Парламентарној скупштини БиХ, чија је то надлежност, јер то није надлежност ентитета“, навео је Изетбеговић.

Лидер СДА је појаснио зашто Републику Српску не назива пуним именом, већ „ентитет РС“.

„Не волим да се део БиХ зове по једном народу, па рецимо и да је то по мом народу“, рекао је Изетбеговић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here