Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2020.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић изјавила је данас да је од изузетне важности то да економије региона остану на путу дигиталне реформације и умрежавања ка одрживом, климатски неутралном и ресурсно ефикасном региону у оквиру европских интеграција.

Матић је на министарском панелу у завршници трећег Дигиталног самита Западног Балкана, који је одржан у Тирани, истакла да се наша заједничка визија мрежа нове генерације као главне снаге економског раста сада може и треба проширити у нашој борби против социјалних и економских изазова, које је глобално наметнула пандемија коронавируса.

Министарка је подсетила на то да су значајни кораци у Дигиталној агенди за Западни Балкан већ учињени применом Споразума о смањењу цена услуга роминга у јавним мрежама мобилне комуникације у нашем региону, који је потписан на другом Дигиталном самиту у Београду прошле године, а који ће довести до укидања роминга 1. јула 2021. године.

Према њеним речима, смањење цена роминг услуга и укидање роминга, засновано на европском моделу, донеће финансијске уштеде и лакшу комуникацију за грађане, док ће истовремено допринети развоју дигиталне економије, регионалне сарадње и бржој примени нових технолошких решења.

За нас је балканско умрежавање природан и ефикасан начин за постизање заједничког просперитета економија у региону и његово повезивање са јединственим тржиштем Европске уније, нагласила је Матић.

Она је указала на то да је претња, коју је донела пандемија, изазвала још један снажан подстицај за заједничко деловање и умрежавање, као део наше вишегодишње посвећености регионалној сарадњи и повезивању.

Трећи Дигитални самит одржан је у оквиру Берлинског процеса и Акционог плана за регионално економско подручје (МАП-РЕА) за Западни Балкан, са представницима влада из региона на високом нивоу, Европске комисије, Савета за регионалну сарадњу, пословне заједнице и релевантних актера, а главне теме самита биле су повезивање са мрежом и услугама, поверење и сигурност, дигиталне вештине и дигитална економија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here