Mesto za reklamu
  1. 2 01. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и министарка културе Хрватске Нина Обуљен Коржинек оценили су данас да је сарадња у области културе солидна и да постоји простор за њено проширење, имајући у виду то да култура спаја народе, друштва и државе.

Вукосављевић, који борави у посети Загребу, и Обуљен Коржинек, констатовали су да повраћај културних добара тече зацртаном динамиком, као и да је потребно формализовати следеће кораке којима би тај процес био заокружен.

Министри су постигли сагласност о томе да су Србија и Хрватска достигле висок стандард када је реч о поштовању права националних мањина.

Током сусрета било је речи и о интензивирању културне размене између две земље, као и организовању конференције о Јасеновцу у Београду, Загребу и Јасеновцу, на којима би историчари са обе стране сагледали чињенице о том логору.

Као добар пример сарадње истакнута је размена гостовања позоришних представа, као и успостављање књижевно-културних веза кроз размене писаца, а разговарало се и о могућој размени одабраних изложби савремене уметности.

Закључено је да не постоје препреке за даље јачање културне сарадње, уз обострано поштовање и разумевање.

Раније данас, Вукосављевић и градоначелник Загреба Милан Бандић размотрили су могућности за проширење сарадње између две престонице.

Министар је изразио захвалност Бандићу на подршци коју Град Загреб пружа Српском културном друштву „Просвјета“.

Делегација Министарства културе и информисања на челу са министром Владаном Вукосављевићем одржала је састанак у просторијама поменутог књижевног друштва са представницима српских организација у Хрватској – Српског народног већа, Српског књижевног друштва „Просвјета“, Српског привредног друштва „Привредник“, Српског демократског форума и Заједничког већа општина Вуковар.

На састанку је било речи о питањима од значаја из области културе за Србе у Хрватској: јачању културног аматеризма, стварању културне етномреже, гостовању позоришних уметника из Србије и формирању српских културних центара у Загребу, Книну, Ријеци и Осијеку.

Вукосављевић је, када је реч о питању употребе ћирилице, које је изузетно важно за Србе у Хрватској, истакао да ће Министарство културе и информисања по том и осталим питањима пружити максималну помоћ српским организацијама.

На крају посете, делегација Министарства културе и информисања, у друштву владике Порфирија, посетила је Српску православну општу гимназију „Кантакузина Катарина Бранковић“, где се упознала са условима у којима се образују српски ђаци.

Гимназија је основана 2005. године као наставак 200 година дуге традиције православног мањинског образовања у овом граду, а данас броји 69 ђака, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

„Српска стварност“ / Министарство културе и информисања /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here