1. 08. 2020.

Добитница Нобелове награде и члан Координационог савета белоруске опозиције Светлана Алексијевич дошла је на саслушање у Истражни комитет Белорусије, јавио је дописник Спутњика са лица места.

Алексијевичева је изјавила да се не осећа кривом.

„Ни за шта нисмо криви. Залажемо се само за мировни процес. Осећам да је све што смо урадили апсолутно легално“, изјавила је нобеловка новинарима.

Осим тога, она је рекла да је потребна подршка.

„Желимо да живимо своју судбину у својој породици. Али, ту нам је потребна помоћ. Мало је вероватно да ћемо се ми и наш комитет изборити са овом ситуацијом. Нажалост, наше цивилно друштво је зелено. Зато нам треба помоћ света, можда и Русије“, објаснила је Алексејевичева.

Заједно са њом дошли су правник, члан Координационог савета Максим Знак и представница обједињеног штаба Марина Колесникова.

Раније је објављено да Алексијевичева планира да у среду буде у Истражном комитету Белорусије, где је позвана као сведок у кривичном делу стварања опозиционог Координационог савета.

Представници белоруске опозиције, који не признај резултате председничких избора, формирали су Координациони савет за предају власти. Државно тужилаштво је с тим у вези покренуло поступак у складу са чланом 361 Кривичног закона о позивима на акције усмерене на штету националној безбедности Републике Белорусије. Према овом закону предвиђена је затворска казна до пет година. Чланови Председништва Координационог савета позвани су на саслушање у Истражни комитет као сведоци. Савет опозиције тврди да су сви циљеви и методе које он одређује легални и засновани на уставу земље.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here