31.08.2020.

Белоруски политичар Виктор Бабарико и члан президијума Координационог савета опозиције Белорусије Марија Колесњикова најавили су стварање политичке партије Заједно, саопштио је Виктор Бабарико на свом Телеграм-каналу.

„Пријатељи! Ја, Марија Колесњикова и чланови штаба Виктора Бабарико најављујемо стварање нове партије Заједно“, наводи се у саопштењу.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу.

Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и више од 130 припадника полиције. Власти су саопштиле да је погинуло троје демонстраната.

„Српска стварност

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here