Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Грађани незадовољни влашћу окупили су се по 12. пут на Платоу испред Филозофског факултета у Београду, одакле су кренули у протестну шетњу. Протести и у другим градовима Србије.

Окупљање је почело око 18 часова, а данашњем протесту присуствују и одборници локалних скупштина и народни посланици који су напустили институције.

Испред Филозофског факултета окупљенима се прво обратио председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић који је затражио смену министра здравља Златибора Лончара.

Панић истиче да је Лончар угрозио здравље и безбедност грађана пошто током посете председника Вучића хематоонколошком одељењу није испоштована ниједна процедура како би се заштитио живот оболеле деце.

“Морамо ту бахатост коначно зауставити. Нећу да правдам колеге које нису имале довољно снаге да то зауставе. Ту одговорност не носи председник Вучић, он није компетентан, он не зна ништа о медицини. То што је добио идеју да посети такву институцију, ствар је маркетинга и политике. Одговоран је министар Лончар”, истакао је Панић.

Затим се обратила Драгана Ракић испред Асоцијације независних одборника. Нагласила је да је “Србија пуна малих Вучића” који су, како је истакла, парадигма српског друштва у ком доминирају претње.

Демонстранти код Теразијског тунела

“Ми, опозициони одборници, ћемо послушати глас народа, нећемо престати да се боримо за интересе грађана. Ми смо удружење слободних грађана. Ми желимо да живимо у слободи јер животи наше деце немају цену. Ми имамо глас, разум и поштење, имамо биографије, то је наша људска легитимација”, поручила је Ракићева.

Такође, обратио се и психолог Жарко Требјешанин који је рекао да је питање “ко ће наследити Вучића” подметнуто јер, како каже, Србији не треба вођа већ држава у којој постоји подела власти.

“Одговор на то питање је било ко, само ако је способан да успешно води државу у интересу свих, а не у свом личном интересу. Није битан вођа, већ добар и делотворан систем. Нама не треба ни нови Вучић, ни нови Милошевић, ни нови Броз. Нећемо да нас било ко јаше. Управо зато смо на улици јер нам је дозлогрдио култ вође”, поручио је Требјешанин.

Потребна је, истиче, једна уређена држава где постоји истинска подела власти, моћне институције, ефикасни механизми контроле власти, владавина права.

Незадовољни грађани затим су кренули у протестну шетњу. Маршута којом се шета ове суботе је измењена: Плато испред Филозофског факултета – Узун Миркова – Париска – Кнеза Симе Марковића – Поп Лукина – Бранкова – Теразијски тунел – Светогорска.

Испред зграде РТС-а

Демонстранти су Теразијски тунел, у оквиру перформанса “Тунел лажи”, излепили плакатима на којима је одштампана изјава Александра Вучића из 2012. године: “У предстојећим реформама пензионери неће платити ниједан једини динар”.

Колона је из Светогорске ушла у Таковску улицу и накратко се зауставила испред зграде Радио-телевизије Србије. Одатле су наставили ка Народној скупштини.

Протест ће се, како је најављено, завршити код РЕМ-а на Тргу Николе Пашића.

На Платоу и испред Скупштине постављени су штандови на којима грађани могу да потпишу Споразум са народом, настао као одговор опозиције на захтеве протеста “Један од пет милиона”.

Због протеста су затворене поједине улице у центру Београда због чега су се створиле велике гужве.

Протести у градовима Србије 

Као и до сада грађани Крагујевца су се окупили на платоу РК “Београд”, одакле су кренули у протесну шетну централним градским улицама.

На крају шетње, на Ђачком тргу, говориће студенткиња Милица Стојковић, Владимир Маровић из краљевачког “Локалног фронта” и спортски коментатор Милојко Пантић.

На четвртом протесту грађана у Јагодини говорио је редитељ Јанко Баљак. Подсетио је окупљене да се протести одржавају у 60 градова Србије и најавио да ће се ширити, како је рекао, све док актуелни корумпирани властодршци не оду са власти. Грађани су потом прошетали главном улицом, до градске скупштине.

Протест у Пироту

Незадовољни грађани протестују и у Брусу, Александровцу, Пироту, Смедеревској Паланци, Ковину.

Синоћ су протести одржани у више градова широм Србије где су поновљени захтеви – оставка власти, једнаки услови за све и решавање локалних проблема

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

Протест су, између осталих, подржали и – професори са Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Факултета драмских уметности и други.

Српска стварност“ / Агенције, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here