Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Кристоф Шенборн поручио да се историја не може вратити, али да “можемо да се трудимо да научимо нешто из историје”

Одлука да се крене у рат против Србије у августу 1914. године била је најтрагичнији потез у току дуге владавине цара Франца Јозефа, и почетак велике катастрофе XX века, рекао је бечки кардинал Кристоф Шенборн поводом 100. годишњице завршетка Великог рата.

Кардинал је поручио да се историја не може вратити, али да “можемо да се трудимо да научимо нешто из историје”.

Шенборн истиче да је за њега лекција тог времена оно што је на конференцији за новинаре после мисе у цркви Узнесења Блажене Девице Марије рекао министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручивши да је “боље сто година преговарати него рат започети”.

“Историју морамо увек изнова читати и посматрати. Није лако за Аустрију да се суочи са историјом Првог светског рата. Аустрија је била империја, а сада је величине једне марамице. Овај мој пут за Београд за мене је на неки начин и чин репарације. Одлука да се крене у рат против Србије била је натрагичнији потез у току дуге владавине цара Франца Јозефа”, рекао је Шенборн за Данас.

То је, додаје, био почетак велике катастрофе 20. века, а “совјетски комунизам и национал социјализам били су отровано воће тог чина”.

Током посете Београду, прошлог викенда, Шенборн је разговарао са министром Ивицом Дачићем и патријархом српским Иринејем.

Кристоф Шенборн, бечки надбискуп кардинал, председник је аустрисјке бискупске конференције.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here