Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Аустријски канцелар и шеф Народне странке Себастијан Курц рекао је да ће Беч подржати сва решења која договоре Београд и Приштина, укључујући и могућу корекцију граница и да нема места нагађању да ће Хрватска блокирати европски пут Србији који је досада подржавала.

Наш став је јасан: подржавамо све оно око чега се договоре стране, а тако и могуће корекције границе, ако то на крају води свеобухватном решењу, које би донело више стабилности. Циљ мора бити да се сва отворена питања договором реше у дијалогу, рекао је Курц, преноси Хина.

Он је истакао значај дијалога Београда и Приштине и повратак страна за преговарачки сто и нагласио да од решења зависи и евроинтеграциони процес.

“Потребна је нова динамика, јер је решење у оквиру дијалога предуслов за каснији приступ ЕУ,”, оценио је Курц.

На питање да ли ЕУ има снаге да решити косовско питање и да ли има утицаја на Приштину која је игнорисала апеле из Брисела да укине таксе на робу из Србије, Курц је рекао да ЕУ има разне могућности деловања.

ЕУ то стално и чини, али све зависи од Београда и Приштине којима је неопходна “политичка жеља за компромис”, рекао је он.

Курц је поздравио именовање Матјуа Палмера за специјалног изасланика САД за Балкан јер САД и ЕУ “само заједно” могу до политичког постигнућа у регији Балкана.

Надам се да ће Палмер моћи да придонесе проналажењу решења. Уверен сам да ће ЕУ с њим тесно сарађивати, рекао је Курц.

Поручио је да се залаже за “јасну приступну перспективу за све земље западног Балкана”, уз испуњење критерија реализацијом проведбом реформа.

На питање о учесталим тешкоћама између Србије и чланице ЕУ, Хрватске о заштити српске мањине и могућности да Загреб блокира пут Београда у ЕУ, Куртц је рекао да не жели да нагађа о хипотетичким питањима.

“До сада је Хрватска подржавала приступни процес Србије и немам разлога полазити од тога да ће се то променити. Што се тиче заштите мањина, наравно да је то питање од велике важности у свим чланицама Европског савета и ЕУ, оценио је Куртц.

Он је рекао да ће Аустрија, заједно са Мађарском и другим чланицама ЕУ, којима је стало до Западног Балкана, подржати земље регије.

Он је рекао да ће нова Европска комисија, предвођена Урсулом вон дер Лајен, водити “интензивне приступне преговоре са Србијом и Црном Гором, како би, што је брже, могуће напредовала са проширењем Уније”.

Како је оценио, уласком у ЕУ Србија мора изићи из свих других билатералних споразума о слободној трговини које има с Русијом и евроазијским земљама.

Србија не би требало да испусти из вида да 63 одсто своје спољне трговине обавља с ЕУ, с Русијом је 10 одсто, нагласио је Курц.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here