Mesto za reklamu

14.08.2019.

Академик Матија Бећковић оценио је да црногорски председник Мило Ђукановић, говорећи о „великој Србији“ и о томе да Српска православна црква у Црној Гори „чува инфраструктуру велике Србије“ ствара „велику Албанију“.

– Борећи се против једне, које нема нити је било, он се бори за једну другу које формално нема, али је стварно има – рекао је Бећковић.

Он сматра да је идеја јединствене православне цркве у Црној Гори, коју заговара Ђукановић, попут приче о оном који је од свега што му је било потребно за пушење имао само уста и вољу да пуши.

– Исто тако, они који нису крштени и немају ни цркву, ни свештенике ни вјернике, а имају вољу да је имају и онда да се уједине. Да се уједини ништа са нечим што постоји. А тај који то предлаже спада у оно што је у Законику Валтазара Богишића „незвановршење туђих послова“ – рекао је Бећковић за Блиц.

На констатацију да се председник Црне Горе Ђукановић, ипак, нашао позваним да решава ово питање, Бећковић је упитао: „Што не би када о томе нема појма?“.

– Да се Тито тога сетио, он би, ипак, за епископа те цркве одредио неког од оних који су руководили Голим отоком. Они би то ефикасно провели. Или неког из Озне. То би били први монаси у кожним капутима. Осим тога зашто аутор те оригиналне идеје не би био и владика те цркве, па да се и традиција обнови? – пита Бећковић.

Он је нагласио да „црногорској православној цркви“ само име смета да би била црква и додао да им није пропао само тај пројекат.

– Све што раде је покушај да се надува прсла машина. Они разбуктавају грађански рат мислећи да су Црногорци били партизани и да су победили на челу са другом Титом, а да су Срби били четници и они су изгубили и немају никаве везе са Србима. Они мисле да ратују са Србима, а у ствари ратују са својом браћом у истој кући – рекао је Бећковић.

Он је нагласио да то како је религијско постало политичко питање „прелази у надлежност медицине“.

– Они су се сетили да Црногорци нису Срби, а до те идеје нису дошли врло досетљиви и лукави и интелигентни Херцеговци. Тако да су се они сада, када им је то већ пало на памет лишили Његоша, Марка Миљанова, Стефана Митрова Љубише, Гаврила Дожића, Амфилохија Радовића – рекао је Бећковић.

Он је додао да онима који су дошли на идеју да никада нису били Срби једино смета што у тим борбама за слободу и „вековном ропству под Србима“ нису испевали ниједну песму о борби Црногораца са Србима, али, како је рекао, није искључено да је напишу.

На питање да ли још вреди забрана његовог уласка у Црну Гору, Бећковић је рекао да су „они тамо поставили мишоловку на којој пише „Слободно грицни“.

„Српска стварност”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here