Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Некадашњи амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери страхује да би на Балкану могло доћи до нових сукоба с обзиром на то да, како каже, ниједан од проблема на овом простору није решен, а што више није у центру пажње света – преносе хрватски медији.

Подсетио је да је 90-тих година регион Балкана био главно место у свету на које су  амерички челници усмеравали пажњу, а данас, каже, више није тако.

Не верује, додаје, да државе саме могу да реше проблеме, јер су, према његовим речима, на свим странама осећања тако узбуркана да не види решења.

Упркос томе, каже, са супругом је, када се пензионисао, одабрао да живи на овом подручју, у Цавтату.

Балкан му је, каже, у крви и тврди да схвата овдашње становнике и њихове националне осећаје.

Монтгомери је гостујући у емисији “1 на 1” Хрватске телевизије рекао да сматра да Европска Унија не пружа помоћ и подршку какву би требало за цели регион Балкана.

Уверен је, додао је, да ће до тога доћи, али је за то потребно време.

Региону Балкана је каже потребна пуна подршка Запада, САД и ЕУ да би с временом дошло до тих промена.

Монтгомери је у емисији говорио опширно о рату у Виједнаму, што је једна од тема која је нашла место у његовој књизи, затим НАТО-у и Титу, а о тренутној ситуацији у САД каже да није добра.

“Данас не бих могао да будем дипломата, јер више не верујем да је амерички начин нужно исправан и да је наш демократски систем исправан за свет”, каже Монтгомери и додаје да сада постоје две Америке које су подељење готово пола-пола.

Те две Америке, према његовим речима су кочница да се ишта предузме у вези са застојем са готово свим могућим питањима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here