Mesto za reklamu
  1. 2019.

Премијерка Ана Брнабић је изјавила данас да је неодговорна и некоректна изјава бившег министра финансија Душана Вујовића – да ће Србији бити потребно 185 година да по реалној куповној моћи стигне 15 старих чланица ЕУ.

Брнабић је одговарајући на питања новинара нагласила да апсолутно не дели мишљење Вујовића да ће нам бити потребно толико времена.

“Неко ко је био четири године члан владе и то донедавно да сада као независни експерт може да каже да ће нам бити потребно век и по за ово или оно. Мислим да је то неозбиљно, да је неодоговорно и није фер према људима са којима је радио свих ових година”, истакла је премијерка.

Вујовић је у ауторском тексту за НИН рекао да би Србији на основу остварених стопа раста БДП-а од почетка глобалне кризе требало читавих 185 година да по реалној куповној моћи стигне 15 старих чланица Европске уније.

Мали о Вујовићу: Србија је успела иако је пропадала…

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас поводом коментара бившег министра Душана Вујовића да је Србији потребно 185 година да достигне 15 чланица ЕУ по реалној куповној моћи, да је Србија успела, иако је пропадала у претходних 30 година, да стабилизује јавне финансије што је основа за даљи раст.

Мали је рекао да није ова влада крива што се земља урушавала у претходних 30 година, али је, каже, сада прилика да се ствари промене.

“Нажалост још нисам прочитао оно што је Вујовић говорио, чуо сам да је рекао да нам треба дуг временски период да бисмо достигли бољи животни стандард. Мој одговор на то је да смо ми у претходних неколико година урадили више него што је урађено за 30 година”, рекао је Мали.

Подсетио је да је земља била под санкцијама, да је претрпела бомбардовање, пад привредних активности, али да је влада тешким мерама данас успела да стабилизује стање и јавне финансије.

Мали је подсетио да је стопа раста прошле године била изнад четири одсто, а да се ове године пројектује на 3,5 одсто.

“Погледао сам јуче цифре везане за ЕУ. Стопе раста су за последњи квартал биле око један одсто, односно 1,2 одсто. Ми брже растемо него што расте ЕУ. Оно што је наша обавеза је да сада пронађемо нове изворе раста”, рекао је Мали.

Министар је поновио да је незапосленост пала на 11 одсто, да је јавни дуг стављен под контролу наводећи да је тренд добар.

“Дакле тренд је добар, али треба да проналазимо нове изворе раста, да Србија не пропусти четврту индустријску револуцију како бисмо још брже расли. Зависи од нас колико ћемо у томе успети. Резултати у 2018. години да можемо”, рекао је министар.

„Српска стварност“ / РТВ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here