08.07.2020.

Током протеста испред Скупштине Србије приведене су 23 особе, повређена су најмање 43 полицајца и 17 демонстраната, саопштио је директор полиције Владимир Ребић уз оцену да је полиција током нереда реаговала крајње уздржано.

Он је за РТС рекао да је синоћ на протестима било око 200 полицијских службеника и да је тај број варирао, јер у првом тренутку полиција није очекивала такав развој догађаја.

Како је навео, тренутно се 23 особе налазе на полицијском задржавању и биће приведени надлежном судији за прекршаје или тужиоцу.

Директор полиције је рекао да су организатори упада у парламент Дамјан Кнежевић и посланик Срђан Ного.

Упитан ко је организатор протеста, Ребић је рекао да ће то тек бити утврђено.

Он је оценио да је полиција снагу употребила крајње уздржано, да је сузавац бачен тек око 23 сата када су демонстранти поново покушали да уђу у парламент, те да је на крају и коњица морала да се укључи јер демонстранти нису одустајали од скупа.

„Надам се да ћемо данас уз анализу свих камера успети да идентификујемо значајно већи број хулигана који су били насилни на београдским улицама и да ћемо их процесуирати“, рекао је Ребић.

Ребић је рекао да су 43 полицајца морала да затраже помоћ због повреда, али да сигурно има још већи број полицајаца који су лакше повређени и није им пружена помоћ.

Повређено је 17 демонстранта.

Ребић је рекао да су демонстранти, које је назвао хулиганима, каменицама, коцкама, флашама покушали да угрозе живот полицајаца и уђу у парламент, што је непримерено, а да су полицајци успели да их спрече у тој намери.

Упитан да ли је ово био покушај обарања власти, Ребић је рекао да је то на тужилаштву да утврди.

Ребић је рекао и да је током протеста уништено доста опреме полиције, да је запаљено пет полицијских возила, повређена су три коња, а уништена су и двоја КД врата на парламенту.

Он је, међутим, истакао да су сви грађани безбедни и да људи у Србији немају разлога да се плаше.

Током протеста запаљени су контејнери, смеће по улицама, поломљени саобраћајни знаци, уништене жардињере, камење, запаљени полицијски аутомобили, неколико сломљених излога.

Испред зграде Скупштине Србије јутрос се налази кордон полиције.

Припадници МУП-а распоређени су и испред других важних институција у Београду, као и на појединим већим раскрсницама.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here