Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Коопредседавајући Парламентарног одбора ЕУ и Црне Горе за стабилизацију и придруживање (ПОСП), Владимир Билчик, изјавио је данас да је питање верских заједница искљуциво у надлежности државе Црне Горе, али да тај поступак мора да се води у складу са свим међународним и другим релевантним стандардима у областима људских права.

Билчик је на конференцији за медије, након завршетка седнице ПОСП у Подгорици, рекао да је дијалог начин за проналажење решења у овом спору и предлажио да се у духу дијалога настави рад на отвореним питањима.

“Ту мислимо на Закон о слободи вероисповијести и правном положају верских заједница”, поручио је Билчик, а преносе Вијести.

На питање да ли је Брисел добио позиве од опозиције да се укључи у дијалог о Закону о слободи вероисповијести, Билчик је рекао да ЕУ може да се укључи једино на позив свих релевантних актера у земљи.

“Не можемо доћи на позив само једног дела политичког спектрума, али смо спремни да помогнемо. Кад дође до такве сарадње, та наша деловања су углавном везана за сам поступак, процедуру, покушавамо да креирамо простор за разговор…Нисмо ту никада са намером да наметнемо нека решења, већ да подстакнемо дијалог”, рекао је Билчик.

Он је додао да су током седнице ПОСП-а усвојена заједничка декларација и препоруке, истичући да су сви посланици, и ЕП и црногорског парламента, напорно радили на томе, усмеривши рад ка једном заједничком циљу – да подрже Црну Гору у поступку приступања ЕУ.

Оценио је да је ова година нарочито знацајна, јер Хрватска као земља из суседства председава ЕУ у првом делу, а након ње Немачка и поручио да је то јединствена прилика да “учинимо да поступак проширења буде политички припоритет за комплетну ЕУ”.

Он је изразио наду да ће нова ревидирана методолгија, коју је Европска комисија објавила 5. фебруара, помоћи да се даље напредује са процесом проширења ЕУ.

“Црна Гора има право да размотри нову методологију, да сама одлучи да ли це да је прихвати…Свесни смо да је Црна Гора предводник у овим процесима и надамо се да ћемо нову методологију искориситити да тај поступак буде интензивнији и бољи”, поручио је Билчик.

Он је истакао да је констатовано да постоје отворена питања на којима треба даље радити и да неки процеси треба у већој мери да се заснивају на дијалогу, наводећи да је то укључено у усвојену декларацију и препоруке.

Председник Скупштине Иван Брајовић је казао да су европски посланици саопштили да политика проширења остаје у фокусу пажње европских институција и да се са њом мора наставити, да је то једна од најуспјешнијих политика ЕУ и да може да тече упоредо са процесом консолидације ЕУ.

Упитан да прокоментарише то што члан партије коју предводи иде на литије, коју организује СПЦ, Брајовић је рекао да су социјалдемократе партија у којој су добродошли сви који мисле добро држави и желе да раде у јавном интересу.

Он тврди да се огроман број манипулација чује у Црној Гори и ван ње о том закону и поручује да једва цека да почне његова имплементација.

“Подржавам дијалог око примене, да се види који је број манипултивних тврдњи које су се чуле некад на примитиван нацин…”, рекао је Брајовић.

Истакао је да је Црна Гора способна да примени све своје законе, који треба да важе једнако за све.

“Не постоји могућност да функционише држава у држави и да неко не поштује закон и да неко буде изузет од примене закона”, рекао је Брајовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here