Mesto za reklamu
  1. 2019. 2019.

Известилац Европског парламента за Србију Владими Билчик каже да је важно да што више политичких актера у Србији учествује на предстојећим изборима и најављује да ће посредници ЕП држати “отвореним канале комуникације” за све, укључујући и оне који су најавили бојкот.

“Уложићемо све напоре да осигурамо да што већи број политичких актера у Србији учествује на изборима. То подразумева дијалог и отворене канале комуникације. Не затварамо ништа. Јасно кажем да релевантан политички рад мора да се одвија на првом месту у институцијама које су за то намењене, а то су парламент и избори”, рекао је Билчик за Танјуг.

Након треће рунде међупартијског дијалога, известилац за Србију и један од ЕП посредника у том дијалогу, Билчик оцењује да је дошло до “важних резултата и напретка”, а да ће основни посао посредника сада бити да испрате примену договореног.”Покушали смо да кроз дијалог охрабримо све да учествују на изборима и да побољшамо изборне услове. Пратићемо примену договореног, како би могли да гарантујемо да су услови за политичко надметање у Србији заиста демократски и такви да у земљи могу да се одрже фер избори следеће године”, каже Билчик.

На питање Танјуга да ли су тачни медијски наводи да су ЕП посредници прошле недеље покушали “последњи пут” да убеде представнике Савеза за Србију да одустану од бојкота, Владимир Билчик каже да се о томе разговара у “свакој прилици”.

“Ја их то питам и сад, кроз ваш медиј”, поручује Билчик.

Он наглашава да су избори као демократска институција “најбољи, а у функционалној парламентарној демократији и једини, начин” за политичко надметање.

Кроз међупартијски дијалог воде се разговори, каже он, са свим релевантним политичким снагама у Србији.

Додаје да његова позиција известиоца за ЕП подразумева да “зна што је више могуће о Србији”, а то, истиче он, значи дијалог са свим странама.

“У овом тренутку најзначајније политичке снаге учествују у Паламенту и спремне су да изађу на изборе. Има и оних снага које не користе своју пуну улогу у парламнетарном раду и прете да ће бојкотовати изборе. Наш циљ је да их колико је могуће више окупимо до следећих избора”, наводи Билчик.

Званичник ЕП објашњава да ће “примарни интерес” ЕП посредника у другој фази дијалога бити разговори са оним политичким чиниоцима који ће ући у нови сазив Парламента.

“Ми не водимо овај дијалог као краткорочну обавезу. Долазимо поново следеће године, након парламентарних избора, да видимо како да допринесемо побољшању политичке културе у Парламенту Србије. Циљ дијалога је демократска политичка култура у Србији која добро функционише”, закључио је Билчик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here