Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик каже да се залаже за отварање нових преговарачких поглавља са Србијом, ако је могуће већ у децембру, и оцењује да би то био добар сигнал за Србију, регион, али и нови стратешки приступ политици проширења ЕУ.

“Чињеница да Србија има нову владу и парламент који су јасно предељени за европску будућност може бити сигнал земљама чланицама да до краја немачког председавања бар једно поглавље може бити отворено”, поручио је Билчик.

Владимир Билчик позива на темељну политичку расправу о томе како треба применити нову методологију приступних преговора коју је, између осталог, прихватила и Србија.

“Морамо да будемо спремни да много динамичније отвармо поглавља, али без пречица. Владавина права је и даље одлучујуће питање за многе ствари у ЕУ и за наше партнере”, каже Билчик.

Он оцењује да је за успоставлање јачег поверења неопходна боља и редовна комуниција са регионом и да се зато залаже за отварање нових поља чим Србија покаже опредељеност за реформе. “Потребно нам је свеобухватније, сратешко размишљање о напретку европске перспективе у региону и у Србији у овим тешким временима”, каже Билчик.

Владимир Билчик каже да ће његов нацрт извештаја о Србији бити представљен у спољнополитичком одбору ЕП 10. децембра, а да се гласање, прво на АФЕТУ, очекује почетком фербруара, а затим и усвајање у облику Резолуције ЕП о Србији током марта 2021. године.

Током разговора са медијима у Бриселу, Билчик наводи да се избор нове Владе и Парламента у Србији види као ”добродошао корак” у Европском парламенту, посебно узимајући у обзир опредељеност нових власти за реформе и ЕУ будућности Србије.

“Имамо велика очекивања да ће Влада у Београду до 2022. године урадити много на приступном путу Србије и да ће речи бити испраћене делима”, каже Билчик.

Он наводи да свој први извештај са позиције известиоца ЕП за Србију види као ”конструктиван приступ” решавању многих отворених питањима у Србији. “Желимо да радимо на решавању компликованих политичких питања у Србији за добробит народа у земљи”, додаје Билчик.

Владимир Билчик указује на ”поларизовану политичку ситуацију” у Србији и упозорава да многа отворена питања и изазови морају бити озбиљно разматрани и решавани.

“Међупарламентарни дијалог коме посредује ЕП је постигао доста и то сада мора да се боље примени у пракси. Ми смо спремни за нову рунду дијалога о томе како да се побољшају услови пред нове изборе 2022. године и чекамо позив Народне скупштине”, наводи Билчик.

Он додаје да ће Народна скупштина Србије остати главни партнер у даљем дијалогу, али и да очекује конструктиван допринос свих других институција у земљи.

”Верујем да Србија има европску будућност само морамо да је направимо више реалном за све политичке факторе и људе у земљи”, закључио је Билчик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here