Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

У Братислави, згради Радио-телевизије Словачке, откривена је биста великог светског научника српског порекла Николе Тесле.

Постављање бисте је несумњиво био велики догађај за српску заједницу у Братислави и Словачкој, а свакако представља симбол пријатељства српског и словачког народа и сјајних односадве државе.

Биста Николе Тесле је постављена на иницијативу председника Удружења Срба у Словачкој Станета Рибича, а бисту је извајао је вајар Ђорђе Лазић Ћапша из Сремских Карловаца.

 

У име државе Србије на овом догађају је говорио Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања Републике Србије и том приликом подсетио на грандиозно дело великог светског научника који никада није заборавио своје српско порекло и да ће нас Теслино присуство у једној тако значајној институцији Словачке подсећати и на српски народ и блиске односе две државе.

 

 

Догађај су својим присуством увеличали и амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић, покрајински секретар за културу и образовање Драгана Милошевић, челници Радио-телевизије Словачке, директор архива Војводине Небојша Кузмановић, директор покрајинског Завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, многобројни гости из српских удружења са разних страна света.

Догађају је присуствовао и градоначелник Великог Међера, града у коме се налази једна од највећих српских гробница из Првог светског рата (око 6000 страдалих).

На иницијативу Станета Рибича гробље ће бити обновљено. У току је рестаурација, а плоче са именима страдалих биће откривене у априлу ове године.

Програм су оплеменили етно појац из Новог Сада и А оркестар из Беча.

Удружење Срба из Словачке покренуло је иницијативу и да у Словачкој подигне споменик Јовану Јовановићу Змају и још неким српским великанима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here