Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Директор агенције за истраживање јавног мњења “Испос стратеџик маркетинг” Срђан Богосављевић оцењује да је бојкот избора бесмислена одлука која може да сахрани политичке партије које се на тај корак одлуче.

Богосављевић за Српски телеграф објашњава и да не постоји начин да странке тиме доведу у питање легалност, а ни легитимитет актуелне власти.

“Бојкот је једна од легитимних варијанти политичке борбе. Већина бојкота о којима сам ја обавештен није дала онај резултата који су они који су прогласили бојкот желели поготово у ситуацији у којој је наш закон јасан. Небитно колико људи изађе, значи што се тиче легалности, било који резултат ће бити легалан. Што се тиче легитимитета могао би бити проблем да не постоји скоро нико ко пређе цензус, осим странака на власти или да буде драматично мали број изашлих”, наводи Богосављевић.

Међутим, како он каже, изузетно мали број изашлих би значио да странке које позивају на бојкот имају драматично велики рејтинг.

“Гледајући податке не видим велику вајду од бојкота, поготово сто би то значило да ће један део опозиције који се сада мање види у медијима, а који има власт на локалу изгубити власт на локалу и тиме ће легални извори финансирања пресушити”, каже Богосављевић. Он додаје да је тешко замислити да странка не буде четири године на власти, а да преживи, а то је велика опасност коју бојкот носи за опозицију.

Коментаришући то што лидери Савеза за Србију Ђилас, Јеремић и Обрадовић позивају на бојкот, а оне који не пристају оптужују да играју на карту Александра Вучица, Богосављевић оцењује да је то део легитимне борбе и да је то у овом тренутку најефектније.

“Напад на оне који неће да иду на бојкот, а који су противници Александра Вучића за њих је добар, јер су свесни да би ти који излазе на изборе могли да покупе гласове оних који бојкотују. И онда није глупо дискредитовати са аспекта политичке борбе оне који не желе да раде оно што ви хоћете, али бојкот је ретко у историји био смислен, много чешће је био фијаско”, закључује Богосављевић.

Према његовим рецима, бојкот би имао смисла у тренуцима да постоји цензус за број изашлих.

“Кад нема цензуса од 50 одсто уписаних бирача, без који би избори били успешни, а који вас тера да имате 3.400.000 бирача, онда сте у проблему кад предлажете бојкот”, оценио је Богосављевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here