Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија свесна грешака које је правила у прошлости, али да је НАТО бомбардовање 1999. године била грешка других, а не грађана Србије.

Брнабић је на конференцији „НАТО агресија на СР Југославију: 20 година после“ истакла да Србија не сме да заборави жртве тог бомбардовања, порушене фабрике, мостове и девастирану привреду, али да мора да покуша да опрости јер је то једини пут да оствари своје велике потенцијале, окрене се будућности, партнерству и сарадњи.

Србији нико не треба да спочитава грешке. Свесни смо да смо грешили, али је бомбардовање 1999. године била грешка других, а не грађана Србије, који су на крају 20. века били жртва оних са којима смо се у два рата борили за слободу и правду. Зарад будућности било би добро да и они буду свесни те грешке, поновила је она.

Премијерка је навела да последњих 20 година покушавамо да добијемо одговор на питање како је једна мала земља постала тако велики противник најмоћнијих сила, али и који су то разлози за преседане да једна суверена земља може бити нападнута без одлуке Савета безбедности УН.

Сукоб у коме смо били све само не равноправни, завршили смо са срушеном земљом. У Србији су те 1999. године сви били мете, без обзира на пол, узраст, националност, веру или политичке афинитете, подсетила је Брнабић.

Према њеним речима, наша земља ће остати верна традицији и историји и никада неће заборавити пријатеље који су уз њу стајали у најтежим временима, уз посебну захвалност Русији и Кини.

Председница Владе је поручила да ће наша земља развијати партнерске односе са онима који су учествовали у бомбардовању 1999. и градити мостове са онима са којима се ни данас не разумемо, оцењујући да је то једини пут ка бољитку.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс / 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here