01.11. 2019.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ сматра да би све земље Западног Балкана требало да имају европску перспективу, али да не зна колико ће времена бити за то потребно.

Борељ је у интервјуу за Паис оценио да би Европска унија требало да прилагоди своје методе, како би биле ефикасније, а мање реторичке, и да не допуштају губљење времена.

“Промена метода не значи промену крајњег циља, који остаје исти”, рекао је Борељ.

Како је објаснио, мора се у обзир узети чињеница да је досадашња метода показала да није довољно ефикасна, због чега разуме да неки желе да је преиспитају.

“Лично ћу радити заједно са комесаром за проширење како бих дао одговор на то. Тада државе чланице морају да донесу одлуку о томе. Али не чини се етички могуће рећи земљама бивше Југославије да су изгубиле перспективу Европе”, рекао је Борељ.

Борељ је најавио и да ће посетити Приштину када се формира нова влада, као и Београд и поновио да чињеница да Шпанија није признала Косово неће утицати на његов рад.

“Више нисам министар спољних послова Шпаније”, нагласио је Борељ.

Вархељи: Циљ ми је ширење економског и друштвеног напретка

Европски комесар за проширење и суседство Оливер Вархеји каже да ће му циљ у наредних пет година мандата бити ширење економског и друштвеног напретка ЕУ на грађане држава из непосредног окружења Уније.

“То је велики изазов, имајући у виду комплексне и различите односе које имамо са земљама, почев од Украјине преко Србије и Албаније до Турске, Египта, Марока и Либије”, поручио је Вархељи.

Првог дана свог мандата у Европској комисији, мађарски комесар напомиње да је током своје дипломатске каријере радио на изградњи Европе и да му је велика част и задовољство да представља ЕУ пред њеним суседима и у преговорима о проширењу.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here