Mesto za reklamu
  1. 01.  2019.

Из Федерације БиХ и ове године упућене су осуде и критике због, како наводе, обележавања непостојећег празника, уз посебне замерке упућене делегацији Србије и политичким представницима хрватског народа у тој држави.

Делегацију Србије на обележавању Дана Републике Српске предводила је премијер Владе Србије, Ана Брнабић, коју је председница РС Жељка Цвијановић одликовала као појединца.

Бошњачки члан Председништва БиХ, Шафик Џаферовић сматра да се Брнабићева тим орденом, којим су, како каже, раније одликовани Радован Караџић, Момчило Крајишник, Биљана Плавшић “стала раме уз раме с њима”.

Незадовољство званичника у Федерацији БиХ, Бошњака и дела хрвтске заједнице, изазвало је присуство лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића на свечаности у Бањалуци, који је ту дошао са актуеним министром финансија у Савету министара БиХ, Вјекославом Бевандом, а придружио им се и потпредседник РС из реда хрватског народа Јосип Јерковић.

Човић, који је на Свечаној академији у спортској хали “Борик” представљен као изасланик хрватског народа у БиХ, добио је громогласан аплауз, а његов долазак у Бањалуку у Федерацији БиХ протумачен је као јасан доказ његове блиске сарадње са српским чланом Председништва БиХ, Милорадом Додиком.

Џаферовић сматра да обележавање 9. јануара као, како је навео, “дана босанскохерцеговачког ентитета Република Српска” представља грубо кршење коначне и обавезујуће одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, којом је прослава овог датума као празника проглашено неуставним. Он сматра да сви они који учествују овом антиуставном чину грубо нарушавају Дејтонски мировни споразум, као темељ мира и стабилности у Босни и Херцеговини и региону. То се, каже, односи и на званичнике Републике Србије, који својим честиткама и присуством у Бањалуци на овај дан, исказују непоштовање према БиХ и њеним институцијама те охрабрују предводнике политика које угрожавају сигурност у региону. Таква политика, сматра, никоме не може донети никакво добро, а нарочито не бх. ентитету РС и његовим грађанима.

“Тиме се Босни и Херцеговини, али и целој регији, не шаљу добре поруке, поготово узимајући у обзир да је премијерка Републике Србије прихватила одликовање којима су раније одликовани Радован Караџић, Момчило Крајишник, Биљана Плавшић и други пресудама међународних судова осуђени ратни злочинци, чиме је стала раме уз раме с њима”, навео је Џаферовић, пренела је Фена.

Џаферовић је стога од Тужилаштва БиХ затражио да, како је рекао, коначно почне примену закона, јер према његовом тумачењу, одбијање спровођења одлука Уставног суда БиХ је кривично дело.

Рамиз Салкић, потпредседник РС из реда бошњачког народа, који је на данашњи дан, Дан Републике Српске, организовао обележавање “дана сећања на жртве геноцида” у Меморијалном центру Сребреница-Поточари, рекао је за Фену да 9. јануара треба обележавати другачије, на начин који ће “уважавати историјске чињенице, а не уважавати злочине”.

Позив свих Бошњака, казао је Салкић, је да се 9. јануар обележава као дан сећања на све жртве злочиначке политике која је осуђена, и којој је пресуђено за удружени злочиначки подухват, за тешке ратне злочине укључујући злочин геноцид над Бошњацима заштићене зоне УН-а Сребреница”.Он сматра да су данашње свечаности у Бањауци “лаж”, а да је, како смара, истина да је почињен злочин у име “тадашње Српске Републике БиХ на овим просторима”

Потпредсједник Социјалдемократске партије БиХ, Денис Бећировић, сматра да је обележавање 9. јануара као “Дана Републике Српске” антидејтонски, антиуставни и антицивилизацијски чин неодговорних политичара у босанскохерцеговачком ентитету Република Српска.

Бећировић тврди да је пресудама највиших светских судова и у бројним релевантним научним радовима доказано и утврђено да се тај 9. јануар може везивати само за злочиначке активности и то за “агресију на Републику БиХ, покушај стварања велике Србије, геноцид и злочине против човечности”.

Обележавање Дана Републике Српске осудио је и председник Бошњачког покрета за равноправност народа Сејфудин Токић, који је поручио да је БиХ држава толеранције, мултиетичности, да тежи европским западним цивилизацијским вредностима, пуноправном чланству НАТО-а и Европској унији, уз поруку да “нема поделе БиХ”.

Потпредседник УО Конгреса Бошњака света Ахмед Сејдић сматра да би се о догађају поводом 9. јануара требало да се одреде институције власти у БиХ а не невладин сектор, јер ако, како је рекао, хоћемо будућност за младе генерације, “онда се о томе морају договарати извршне институције власти”.

И педставници Бошњака у органима власти у Републици Спској негодовали су због обележавања Дана Републике Српске упркос одлуци Уставног суда да то не може бити тај дан зато што је дискриминирајући за све несрбе.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here