Mesto za reklamu
Привредна комора Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја покренули су заједнички пројекат са циљем да се најбољи студенти ефикасније повежу са потенцијалним послодавцима и мотивишу да остану у Србији. Очекује се да ће у првој фази пројекта око 800 дипломаца бити повезано са потенцијалним послодавцима.

2.11.2018.

„Намера нам је да у сарадњи са Министарством просвете успоставимо ефикасан систем који ће повезати послодавце са најбољим студентима и универзитетима. Желимо да млади  уче од најбољих, да остану у Србији, да се усавршавају и стичу знање у иностранству, али да се врате у своју земљу”, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС и подсетио да су чланови Управног одбора Коморе управо представници најзначајнијих компанија у свим кључним сегментима домаће економије.

Председник ПКС истиче да се највеће компаније које послују у Србији често обраћају комори у потрази за квалитетним и конкурентним кадровима. Како је објаснио, у плану је успостављање јединствене базе привредних субјеката који траже кадрове. Потребно је, сматра Чадеж, успоставити и регистровану апликацију за праћење и мерење утицаја стечених квалификација на запошљавање и обезбедити већи утицај привреде на образовање.

„Више од половине дипломираних студената не бави се оним што су завршили, a што је глобални тренд јер систем образовања не може да испрати брзину којом се мења економија. То морамо заједнички да пратимо како би дефинисали боље наставне програме и обезбедили већи утицај привреде на образовање“, оценио је Чадеж.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић објаснио је да ће Министарство и ПКС заједнички препоручивати компанијама најбоље дипломиране студенте на основу листа које ће сви факултети у Србији достављати Привредној комори Србије.

Шарчевић је навео да је у току формирање базе података у којој ће се за сада налазити подаци око 800 дипломаца са различитих факултета који су имали највиши просек и највећи број награда током студија.

Министар је најавио да ће ускоро бити покренут избор Савета послодаваца у високошколским установама чије је формирање, како је нагласио, обавезно по новом Закону о високом образовању.

„Савети ће нам указивати које струке су дефицитарне, које кадрове треба да школујемо и у којем броју. Циљ је да то систематизујемо, а видећемо које ће студијске програме и профиле предлагати Савети послодаваца“, навео је Шарчевић и додао да ће у сарадњи са ПКС бити спроведено и увођење дуалног образовања на факултетима и високим школама.

Како је истакнуто у ПКС очекује се да заједнички пројекат „Да млади остану у Србији“ допринесе бољој усклађености високог образовања са циљевима привредног и друштвеног развоја, стварању услова за квалитетнију едукацију младих на нивоу високог образовања, као и   стицању функционалног знања и развој вештина током формалног школовања.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here