Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас у Суботици да је Влада отворена за сарадњу са свим релевантним домаћим и међународним институцијама, као и са цивилним друштвом, како би се побољшала безбедност деце у нашој земљи.

Брнабић је, отварајући четврту стручну конференцију о безбедности деце под називом „Безбедност и одговорност“, у организацији Фондације „Тијана Јурић“, позвала оснивача те фондације Игора Јурића да следеће недеље разговарају о увођењу “Амбер алерт” система за обавештавање јавности у случају несталог детета.

Реч је о систему упозоравања када постоји реална процена да је нестало дете у животној опасности, што представља један од интензивних и јавних механизама потраге, која у пракси резултира проналажењем нестале или отете деце.

Не могу ни да замислим како се осећају породице када им деца нестану, а не знају како могу да им помогну. Као друштво морамо сви бити много ангажованији на том плану, рекла је премијерка.

Она је истакла да је све већи број пријављених случајева вршњачког насиља, као и да на сузбијању те појаве раде специјализовани тимови, сарадници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, при чему постоји сарадња и са организацијама попут Уницефа или Save the children.

Трудимо се да учимо од најбољих примера из иностранства и да увек будемо отворени за конкретне предлоге. Добро је да коначно отворено разговарамо о теми вршњачког насиља и да признамо да имамо проблем. Имамо примере да тај проблем ескалира на начин да неко изгуби живот, рекла је премијерка.

Брнабић је указала на то да се не могу у таквим случајевима кривити искључиво породица, школе или министарства, већ је то, како је рекла, проблем целокупног друштва.

Свако то дете треба да буде тема свима нама, поручила је председница Владе, додавши да је Влада у децембру прошле године завршила Програм за заштиту менталног здравља од 2019. до 2026. године и да се сада ради на акционом плану.

Инсистирала сам на томе да се тај акциони план заврши и да се коначно програм усвоји до краја октобра, јер са тим каснимо, а постоје неке ствари у животу са којима не смете да касните, поручила је премијерка.

Она је навела да, иако је Влада Србије радила на томе, има још много посла када је реч о безбедности деце, изразивши посебну захвалност припадницима МУП-а због тога што су према тој теми показали велику дозу одговорности и личне посвећености и ефикасности.

Игор Јурић је истакао да је врло важно да се одмах крене у потрагу за несталом децом и да је због тога значајно увођење “Амбер алерт система”.

Да бисмо што брже пронашли отето дете, а прошле године је нестало 1.594 деце, предложили смо увођење тог система. Одмах по нестанку детета и пријаве, полиција шаље информацију медијима, порталима, мобилним оператерима о нестанку детета, а они ту информацију понављају, објаснио је Јурић.

Он је оценио да је тема злостављане и нестале деце недовољно заступљена, и поручио да је потребна већа укљученост целокупне друштвене заједнице.

Јурић је, такође, исказао захвалност Влади Србије и Покрајинској влади јер су разумели раније иницијативе те фондације, које су резултирале и променама закона.

Представница Делегације ЕУ у Србији Нора Хајринен нагласила је да је Европској унији стало да прати дешавања у овој области и ван Уније, наводећи да су они уложили око 100.000 евра у пројекте који се тичу безбедности деце.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here