Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Mинистарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да Брисел није донео одлуку да се изради нови Извештај о скринингу за поглавље 31 о заједничкој спољној, безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, будући да такву одлуку није потврдило свих 28 чланица ЕУ.

Јадранка Јоксимовић је, на питање Танјуга да ли је Литванија предложила израду новог Извештаја о скринингу, рекла да није помпезна вест да би нацрт Извештаја о скринингу за поглавље 31 требало ажурирати из, како каже, једноставног разлога, будући да се подаци у њему односе на период до краја 2014. године.

“Доношење потпуно новог извештаја захтевало би комплексну процедуру и нови правни основ, будући да је скрининг свих поглавља, а лично сам присуствовала експланаторном скринингу јула 2014. године, у преговарачком процесу окончан у марту 2015. године”, рекла је Јоксимовићева.

Наводећи да је све то ствар форме, Јоксимовићева каже да је суштина да Србија у приступу питањима безбедности води рачуна о својој безбедности, а својим понашањем и активностима доприноси безбедности региона и саме ЕУ.

Додаје да је Србија, као једна од највећих држава у југоисточној Европи, пружила значајан допринос борби против тероризма, управљању изазовима мигрантске кризе, те европској безбедности изван европског континента заједничким учешћем у мисијама и операцијама ЕУ.

“Такође, потпуно је јасно из Преговарачког оквира ЕУ са Србијом да је потпуно усаглашавање наше са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ неопходно постићи до тренутка пуноправног чланства”, закључила је Јоксимовићева.

Неколико држава чланица ЕУ не дозвољава Србији да добије извештај о скринингу за поглавље 31 о заједничкој спољној, безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, на који се чека више од четири године.

Постоје информације да је Литванија, највише због односа Србије са Русијом, предложила израду новог.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here