1. 09. 2019.

Велика Британија ће заједно са осталим међународним партнерима остати укључена у процес дијалога између Србије и тзв. Косова. Ова подршка није безрезервна, нема црвених линија, али има параметара, а један од њих је да не подржавају етничку поделу и разграничење, каже Николас Абот, британски амбасадор на Косову и Метохији.

Абот у интервјуу за КоССев истиче да је владавина закона на Косову приоритет за британску владу, али је она и основ стабилност за Косово.

“Људе брине посао, образовање, здравље, али и будући преговори са Србијом. Изгледа да смо ушли у ћорсокак када су у питању преговори ове године. У овом тренутку изгледа да ниједна страна није спремна да крене напред, а потребно нам је да видимо промену, те би прилика за то могла да се укаже након избора”, рекао је нови британски амбасадор.

Абот истиче да “није на међународној заједници да одреди који је будући пут за Косово иСрбију”. Упитан да ли то значи да ће Велика Британија поздравити све о чему се договоре Београд и Приштина, он је одговорио:

“Не, не мислим, да је то наша позиција. Ми имамо, заправо, принципијелну позицију која се тиче промене границе. Као ни остали, ни ми не мислимо да је то позитиван пут напред, али јасно, видећемо како ће се преговори одвијати у оквиру одређених параметара”.

Британски дипломата сматра да већину Срба, на северу и у осталим деловима КиМ, брину питања социјалне и економске природе.

“Очигледно, постоје већа политичка питања на сцени сада, али је и мој утисак да су сами косовски Срби до сада успевали да добро дефинишу своје захтеве, и морам да нагласим да је нешто до чега нам је свима стало то како да изградимо одрживу заједницу косовских Срба у целој земљи”, рекао је Абот.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here