1. 07. 2020.

Британски научници анализирали су податке из апликација које се користе за праћење симптома код људи који су заражени коронавирусом. Истраживање је показало да постоји шест типова болести ковид-19 – јавља Ројтерс.

Научници са Кингс колеџа у Лондону открили су шест облика испољавања ковида-19, од којих сваки подтип има свој скуп симптома.

Истраживачи су открили да је ових шест типова повезано са нивоима озбиљности инфекције и вероватноћом да ће пацијенту бити потребна помоћ око дисања – попут лечења кисеоником или респиратором, ако су хоспитализовани.

Студија, објављена 16. јуна на интернету, али још увек није прошла рецензију независних научника, показује да постоји следећи типови ковида-19:

Тип 1 – попут грипа без температуре: главобоља, губитак чула мириса, болови у мишићима, кашаљ, грлобоља, бол у грудима, без температуре.

Тип 2 – попут грипа са температуром: главобоља, губитак чула мириса, кашаљ, грлобоља, промуклост, грозница, губитак апетита.

Тип 3 – гастроинтестинални: главобоља, губитак чула мириса, губитак апетита, пролив, грлобоља, бол у грудима, без кашља.

Тип 4 – тешки облик типа 1: главобоља, губитак мириса, кашаљ, грозница, промуклост, бол у грудима, умор.

Тип 5 – тешки облик типа 2: главобоља, губитак мириса, губитак апетита, кашаљ, грозница, промуклост, грлобоља, бол у грудима, умор, збуњеност, бол у мишићима.

Tип 6 – тешки облик типа 3, стомачни и респираторни: главобоља, губитак мириса, губитак апетита, кашаљ, грозница, промуклост, грлобоља, бол у грудима, умор, збуњеност, бол у мишићима, отежано дисање, пролив, бол у стомаку.

Како се наводи у истраживању објављеном на сајту Кингс колеџа, а које преноси Ројтерс, пацијенти типа 4, 5 и 6 имају више шанси да буду хоспитализовани и да им затреба подршка респиратора.

Истраживање је отрило да 1,5 одсто људи са типом 1, 4,4 одсто људи са типом 2 и 3,3 одсто људи са типом 3 ковида-19 захтевају подршку при дисању.

Ове цифре су биле 8,6 одсто, 9,9 одсто и 19,8 одсто за кластере 4, 5 и 6. Поред тога, скоро половина пацијената из групе 6 завршила је у болници, у поређењу са 16 одсто пацијената са типом 1 ковида-19.

Истраживање такође показује да су људи са симптомима из група 4, 5 и 6 били старији и рањивији, имали прекомерну тежину и друге хроничне болести, у односу на људе који су развили типове 1, 2 и 3 ковида-19.

Резултати овог истраживања могли би да помогну докторима да предвиде који су пацијенти најризичнији и којима од њих ће бити потребна болничка нега у неким наредним таласима епидемије.

“Ако можете да предвидите ко су ти људи у петом дану болести, имаћете времена да им пружите подршку и ране интервенције, као што су праћење нивоа кисеоника и шећера у крви и да осигурате да буду правилно хидрирани”, рекла је Клер Стивс, једна од коаутора студије.

С обзиром на то да већина људи којима је потребна подршка при дисању долази у болницу око 13. дана oд појаве првих симптома, ових додатних осам дана представља значајно “рано упозорење” о томе ко ће вероватно требати интензивнију негу, истиче се у истраживању.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here